Utorak, 23. decembar 1997.

DANAS DRUGA REDOVNA SEDNICA JESENJEG ZASEDANJA SKUPSTINE CRNE GORE

Za nove zakone "hitan postupak"

Do kraja godine parlament treba da usvoji zakone o izboru odbornika i poslanika i o javnom informisanju

Podgorica. - Za danas je zakazana druga sjednica redovnog jesenjeg zajedanja crnogorskog parlamenta, na kojoj treba da budu razmotreni i usvojeni Predlog budzeta za narednu godinu i dva zakona iz paketa onih kojima se normira izborna problematika. Rijec je o zakonima o birackim spiskovima i finansiranju politickih stranaka, na cijoj izradi je bio angazovan visestranacki Strucni tim.

Kako ovaj posao nije zavrsen prije kraja prosle nedjelje, o pomenutim zakonima parlament ce raspravljati i izjasnjavati se po tzv. hitnom postupku. Izuzimajuci predstavnike poslanicke grupe Momira Bulatovica, i poslanicke grupe Bojoviceve Narodne stranke, predstavnici ostalih poslanickih grupa u Strucnom timu usagalsili su stavove oko toga kako treba da izgledaju novi republicki zakoni o birackim spiskovima i finansiranju politickih stranaka.

Strucni tim ima obavezu da Skupstini Crne Gore predlozi i nove zakone o izboru odbornika i poslanika i o javnom informisanju, pa je zbog toga i juce zasjedao. Zbog postovanja procedure, ova dva zakona nece se naci na dnevnom redu druge sjednice parlamenta, vec ce morati da bude zakazana nova. Prema zakljuccima koje je crnogorski parlament usvojio na svojoj cetinjskoj sjednici, sva cetiri zakona iz oblasti izbornog zakonodavstva moraju da budu usvojena do kraja ove godine, da bi se pripremila neophodna zakonska infrastruktura za prijevremene parlamentarne izbore.

Prema Vladinom predlogu, budzet Crne Gore za 1998. godinu trebalo bi da iznosi 2.399 miliona dinara, pri cemu se prvenstveno racuna na prihode od poreza na promet proizvoda i usluga, i poreza na dohodak gradjana. U odnosu na budzet za tekucu godinu, ovaj za narednu veci je za 400 miliona dinara.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /