Utorak, 23. decembar 1997.

NOVI POTRESI NA TRZISTU

Cigarete, kafa i uvozna roba poskupeli za 10 odsto

NBJ krajem nedelje najverovatnije obustavlja prodaju deviza po zvanicnom kursu

Narodna banka Jugoslavije obustavice najverovatnije krajem nedelje prodaju deviza po zvanicnom kursu od 3,6 dinara za nemacku marku da bi spasla ostatak deviznih rezervi koje su pale na dramaticno nizak nivo, saznaje "Nasa Borba". U svim gradovima u Srbiji marka je juce uglavnom zadrzala vrednost koju je imala preko vikenda.

Tako je u Podgorici kupovni kurs bio 4,7 dinara za marku dok je prodajni kurs u svim gradovima od 5,0 do 5,2 dinara za marku. Sticovani kurs je medjutim nastavio da raste i u medjusobnim transakcijama preduzeca marka se placala od 5,3 prosecno do 6,0 dinara u "vrucim" operacijama.

Na rast kursa prvo su reagovali prodavci kafe koji, kako kazu, imaju nameru da koriguju cenu i dva puta dnevno, ukoliko dinar nastavi da gubi na vrednosti. Cigarete su kod ulicnih prodavaca poskupele za deset procenata u proseku. U vecini privatnih radnji uvozne cipele, bela tehnika i svi drugi proizvodi dobili su nove cene takodje vece za oko deset odsto. U drustvenim radnjama koje prodaju prehrambene artikle kazu da jos nema najava poskupljenja domace robe, ali da je korekcija cena uvoznih najavljena.

Dr Nebojsa Savic izjavio je u "Novostima" da postoje indicije da je emitovano oko 800 miliona dinara i to 200 do 250 miliona dinara preko NBJ i ostatak kroz ulazak u minus banaka i Postanske stedionice za isplatu penzija.

Povecana traznja za devizama objasnjava se i interesom vlasnika privatnih preduzeca da pre kraja godine visak dinara pretvore u devize.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /