Utorak, 23. decembar 1997.

IZVESTAJ CESIDA O NEPRAVILNOSTIMA NA BIRACKIM MESTIMA

“Evo, sefe, vidi za koga sam glasao"

U Vranju, biracko mesto 31, gde je najveci broj gradjana zaposlen u “Simpu" glasalo se javno u prisustvu predstavnika uprave fabrike. Na svakom birackom mestu u Bujanovcu prisutan je bio predstavnik MUP-a u civilu. U Trnavi, gde iskljucivo zive Albanci, zaokruzeno sedmoro da su glasali, a nedostaje 600 listica

Zavrseni izbori: "I Srbija i svet"
i Milan Milutinovic
FOTO: D. Milosevic

Posmatraci Centra za slobodne izbore i demokratiju, dan uoci glasanja i na dan izbora zabelezili su veliki broj nepravilnosti na birackim mestima koje su dovoljne za ponavljanje izbora. Prenosimo najzanimljivije primere iz njihovog izvestaja.

U selu Gornji Vrtogos, biracko mesto 66, predstavnci SRS i SPO su uhvatili glasaca sa 7 glasackih listica. Biracko mesto je nakratko zatvoreno, ali je glasanje moralo da se nastavi, jer je pored po jednog predstavnika SRS i SPO bilo 15 kontorlora SPS-a. Na birackom mestu se nalazio i nacelnik lokalnog MUP-a.

Ispred Preseva (dva procenta Srba) policija je u nedelju u 5 i 20 casova zaustavila automobil kontrolora SRS upucenih iz Vojvodine. Do 8 casova bili su maltretirani i nije im dozvoljeno da se pomere. Pusteni su u 8 casova, a obrazlozenje zadrzavanja bila je neispravnost automobila i licnih isprava.

U subotu uvece policija je zaustavila autobus sa kontrolorima SRS, upucenim iz Beograda na biracka mesta u Peci, Prizrenu i Pristini.

U Vranjskoj banji (najveci deo poulacije zaposlen je u “Simpu") napravljeno je novo biracko mesto u cvecari gde je odobreno glasanje bez isprava, a pokusano je i sprovodjenje javnog glasanja. Na birackom mestu je primeceno stalno prisustvo po jednog predstavnika iz uprave “Simpa".

U Vranju, biracko mesto 31, gde je takodje najveci broj gradjana zaposlen u “Simpu", glasanje se sprovodilo javno u prisustvu predstavnika uprave fabrike (citat: “Evo, sefe, vidi za koga sam glasao"). Od birackog mesta u oglednoj stanici Dusan Zlatanovic je primio dva poziva za glasanje na osnovu cega je dobio dva glasacka listica. U gradu Vranje, BM 21, (pretezno romsko stanovnistvo), ispred i na samom biralistu, predstavnik SPS Ekrem Mamutovic, propagirao je svoju stranku i dovozio kombijem gradjane na glasanje.

Deljena municija u vrticu

U decijem vrticu u Presevu milicionerima u civilu u nedelju popodne podeljena je municija. U kucne posete u ovoj izbornoj jedinici odlazio je iskljucivo po jedan clan SPS iz birackog odbora, koji je sa sobom nosio 170 do 250 glasackih listica.

Clanovi birackih odbora u Presevu, predstavnici SPO i SRS nisu dobili zapisnike. Obrazlozenje je da su kasnili na biracka mesta. Predstavnici SRS su privodjeni, zadrzavani 15 do 20 minuta, a potom vracani na biracka mesta.

U Bujanovcu na svakom birackom mestu, bio je prisutan predstavnik MUP-a u civilu. Dozvoljeno je i glasanje bez licnih isprava.

Na Banjici u Beogradu je na dan izbora distribuiran propagandni materijal (leci) s pozivom na glasanje za Milana Milutinovica. Na BM 32 (Cukarica), primecena su dva glasaca koja su glasala bez isprava. Na BM 21 na Vozdovcu, pocelo je glasanje bez prethodnog prebrojavanja glasackih listica. U istoj IJ, na BM 34 broj primljenih glasackih listica je za 17 manji od broja upisanih biraca. Na Vracaru, BM 16, u prostorijama Mesne zajednice u nedelju je od 10 do 12 casova gradjanima omogucena besplatna kontrola krvnog pritiska. Na Banjici (BM 87) glasanje je prekinuto u 18.30 zbog tuce na birackom mestu. Glasanje je nastavljeno u 19 casova, kutija je ostecena, a nije bilo ni kontrolnih listica (samim tim su i rezultati nepouzdani).

U Prokuplju, na BM 4, nalepnica sa likom Milana Milutinovica nalazila se unutar paravana za glasanje, a ispred samog BM 19 aktivisti SPS, propagirali su kandidata te stranke. Veliki pano sa slikama Slobodana Milosevica i Milana Milutinovica, postavljen je u Prokuplju u subotu uvece.

U Boru, resenjem RIK-a dozvoljeno je glasanje bez obzira na neslaganje podataka iz licnih isprava i birackih spiskova. Nadlezna lica u Boru se pozivaju na clan 61, stav 1 Zakona. Posmatraci SPS su zapisivali u ovoj izbornoj jedinici ko je izasao na glasanje, a potom one koji nisu glasali posecivali i zvali telefonom. U Zajecaru su u subotu, tokom celog dana, u gradu deljeni kalendari kao propagandni materijal SPS. Birace sa BM 52 i 53 telefonom su pozivali clanovi birackih odbora i ubedjivali ih da morjau da glasaju, jer inace “nisu patriote" i “zele da upropaste ovu zemlju". Potom su im najavili da ce ih posetiti sa listicama i kovertama kako bi glasali.

Predstavnici SPS u birackim odborima u Juznom Kucaju, BM 13, imali su duple spiskove i za sebe pravili evidenciju imena gradjana koji su glasali sto je uslovilo otvoren sukob predstavnika SPS i SRS. Jos zesci sukob zabelezen je i na BM 18 u Malom Izvoru (Boljevac) i BM 19 (Lukovo), zbog omogucavanja glasanja za vise osoba i bez licnih isprava.

Visak listica

Sin Perside Velickovic, iz Ulice Stevana Prvovencanog u Vranju, trazio je da se njegovoj nepokretnoj majci omoguci glasanje kod kuce. Odgovoreno mu je da nema potrebe, jer je ona vec glasala. U Prokuplju je jedna osoba glasala jos za sest gradjana. Predstavnici birackog odbora su gradjane obilazili po kucama iako oni nisu bili bolesni.

U opstini Knjazevac, selo Kozelj, kontorlori SPS su glasacke listice pakovali u koverte, koje su zatim nosili na kucne adrese glasaca koji nisu izasli na izbore prinudjujuci ih tako da glasaju. U birackoj kutiji nadjen je 21 koverat sa po tri glasacka listica.

Potpredsednik lokalnog odbora SRS Dragoslav Dimic u Vranjskoj banji, BM 39, uhvatio je predsednika birackog odbora Novicu Stankovica kako u glasacku kutiju ubacuje 50 listica. Intervencijom milicije Dimic je izbacen sa BM, dok je predstavnik SRS u birackom odboru na tom mestu Aleksandar Dimov odveden na informativni razgovor.

Glasanje je omoguceno bez licnih isprava u Uzicu na BM 81, Priboju na BM 24, Sapcu na BM 10, 74 i 23, Pozegi na BM 10 i Vranju na BM 19. Biracka mesta koja nisu ni otvorena u IJ Vranje su u Donjem Karacevu, Kriljevu, Koprivnici, Debldu, Buzoviku, Mjaku, Gornjoj Slatini, Cerkesadovini, Radivoju, Desivojcu i Koratinu.

Mirotvorac 1 (BM 27) je mesto gde iskljucivo zive Albanci i iako je bilo evidentirano samo 20 gradjana koji su glasali, nedostajalo je 160 glasackih listica. U Trnavi - BM 12, gde takodje zive iskljucivo Albanci, do 19.40 uz zaokruzenih sedam glasaca na spisku nedostajalo je 600 glasackih listica. Na BM 3, od 1.566 listica, predstavnik SPS je odneo 187 listica radi glasanja van birackog mesta, vratio ih popunjene i ubacio u kutiju. Na istom mestu sprecen je jedan glasac u pokusaju da ubaci 15 listica.

MUP “odmarao" radikale

Autobus u kome se nalazio poslanik SRS Bakic iz Nisa i jos 42 clana SRS, zaustavljen je u Klini. Isprebijani su i ne zna se sta je sa njima.

Slavko Nikolic i Goran Vasic pokusali su da sprece predstavnike SPS da ubacuju listice u kutije na BM 38, u cvecari u Vranjskoj banji. Policija ih je uhapsila, i drzala dva i po sata u SUP-u. Kada su se vratili, utvrdili su da je za to vreme “potroseno" 200 listica.

Slavko Hinic i Vitomir Pluzarevic, poslanici SRS, krenuli su autobusom iz Vojvodine sa jos 50 clanova, ali ih je zaustavila patrola MUP-a kod mesta Dzep u ponoc izmedju subote i nedelje. Obrazlozenje: “Treba da se odmore jer dugo putuju". Kada su ponovo krenuli, posle samo deset metara zaustavila ih je druga patrola, drzala ih je na putu zabranjujuci im da izlaze iz autobusa. Vozacu su oduzeli isprave, a autobus su sproveli do Vladicinog Hana u MUP. Trazili su da jedan po jedan ulaze i daju licne karte i maticni broj. Radikali su sve snimili foto aparatom, a policija je trazila film. Zadrzani su u stanici od 1.30 do 4.30. Vozac i autobus su ostali u SUP-u, a ostali su krenuli vozom. Stigli su u Presevo u 6 casova. Sacekalo ih je 16 policajaca koji su ih legitimisali i uz maltretiranje konacno pustili. Kontorle MUP-a na svim prilazima Presevu trazile su vanredni tehnicki pregled vozila kontrolora SRS i SPO, pa su na mnogo biracka mesta stigli kasno, tek oko 8 ujutro.

I. K. - J. Ko.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /