Utorak, 23. decembar 1997.

NOVI TALAS POSKUPLJENJA POSLE RASTA KURSA NEMACKE MARKE

Sva uvozna roba poskupljuje za 10 odsto

Uvozna roba poskupela i u privatnim i u drustvenim prodavnicama. Uvoznici cekaju da se kurs stabilizuje da bi znali da li da isporucuju robu

"Cene kafe su pocele dnevno da zavise od kursa nemacke marke. Kilogram kosta izmedju deset i po i jedanaest maraka. Ta devizna cena se kovertuje u domacu tako sto se obracuna aktuelni kurs marke. Jos nismo poceli da menjamo cene dva puta dnevno, ali ako kurs nastavi da divlja, moracemo".

Ovako je juce novi talas poskupljenja izazvan promenama kursa marke prokomentarisao jedan od najvecih domacih privatnih distributera kafe.

U prodavnicama kafe u vlasnistvu ove firme, kupovina je u prethodna dva dana naglo povecana sto je, sudeci prema recima vlasnika, posledica, ne samo povecanih kupovina za praznike, vec i straha od poskupljenja. Kupovinom za zalihe potrosaci nastoje da se zastite od povecanih troskova. "Interesantno je, da se kupovina na cekove povecala za 40 odsto. U ukupnom pazaru do subote, vrednost cekova nije prelazila deset odsto", kaze vlasnik ove firme.

"Laki strajk" sedam dinara

Ulicni prodavci cigareta su medju prvima podigli cene tako sto su, gotovo u stopu pratili dnevna kretanja vrednosti dinara. Na razlicitim lokacijama, mogle su se cak videti i razlike u cenama do 50 para u zavisnosti od toga, koliko su obavesteni prodavci, a i od toga kakvu politiku cena vode. "Lord" je, uglavnom kostao od 6,5 do sedam dinara, LM - sedam, "laki strajk" - 7,5, "pal mal" - osam, malboro - 11 a "danhil" i "rotmans" - deset dinara.

Veliki skok crnog kursa marke, juce je u vecini privatnih trgovina pokrenuo korekciju cena. Prodavci koji imaju manje kurentnu robu i nisu pozurili sa povecanjem cena, nervozno su pratili dnevne oscilacije i ukoliko se, kazu, kurs zadrzi na nivou 5,3 odnosno 5,5 pa cak i 5,7 u toku danasnjeg dana "adekvatno" ce uskladiti cene .

Cene robe koja je juce poskupela na ulici, uglavnom su vise za desetak odsto. Prethodne su bile formirane prema kursu od 4,5 dinara za marku. Prodavacica uvozne odece na Zelenom vencu, kaze da "bez dileme cene moraju da idu gore, ali je problem sto je slaba kupovna moc i sto prodavcima na pijacnim tezgama nije jednostavno zbog poslovnih knjiga da ih, odmah podignu, a zatim, ako kurs padne vracaju ". "Treba da idem na put, a ne znam sta ce se ovde dogoditi i koliko robe i po kojoj ceni treba da kupim i donesem", kaze ova prodavacica.

Posle izbora - oseka novca

"Izbori su prosli. Racunam da ce kurs jos malo ici gore pa ce se vratiti i zadrzati na pet dinara za marku jer ce drzava poceti da povlaci novac iz opticaja. Podigli smo cene kafe u petak i kilogram najvise koriscene kosta 67, a najskuplja je 105 dinara. Juce nismo uskladjivali cene sa novim kursom", kaze Miladin Krsmanovic, direktor u "Grinetu".

Aleksandar Kovacevic, komercijalni direktor u "Bolagu" kaze da ce sacekati dva dana, a ako se kurs ne stabilizuje, promenice cene. U drustvenim trgovinama, jos nema najava o promeni cena domacih proizvoda, mada obavestenja, kazu prodavci stizu u vidu novih cenovnika, najcesce nenajavljeno.

Zoran Vujicic, komercijalni direktor "Pekabete" kaze da domaci proizvodjaci nisu menjali cene, ali je uvozna roba poskupela. "Pekabeta", medjutim ima dovoljno inostrane robe na zalihama i nece je kupovati mada i uvoznici ne nude na prodaju jer ne znaju koji kurs da racunaju. Ako robu prodaju po jednom kursu, nisu sigurni da ce za mesec dana, kada im budemo placali, moci da kupe za taj novac istu robu. Situacija je slozena", kaze Vujicic.

M. Vukovic
S. Jovicic

A stamparija radi li radi

"Ovakvo kretanje kursa marke je posledica novog, znacajnog povecanja novcane mase u opticaju i ispustanja kreditno - monetarne politike iz restriktivnih okvira. Do sada je, pred novogodisnje praznike, kurs marke, obicno padao jer su gastarbajteri dolazili u zemlju pa je na trzistu bilo i vece ponude deviza. Sadasnji skok kursa je, ocigledno rezultat pojacane aktivnosti stamparije novca", kaze Slobodan Milosavljevic, direktor Centra za makroekonomska konjukturna istrazivanja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /