Utorak, 23. decembar 1997.

MISIJA OEBS O DRUGOM KRUGU PREDSEDNICKIH IZBORA

Ozbiljni propusti na biralistima na Kosovu

Prema podacima tehnicke misije OEBS u nedelju nisu bila otvorena dva biracka mesta u Peci i po jedno u Kosovskoj Kamenici i Vitini - izjavio koordinator Nikolai Vulkanov

Beograd, FoNet. - Tehnicka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju ocenila je u svom preliminarnom izvestaju o drugom krugu predsednickih izbora u Srbiji, kao i nakon prvog kruga, da mnoge preporuke iz prethodnih izvestaja OEBS-a, kao i Gonsalesovog izvestaja, ni ovog puta nisu ispunjene, ne ulazeci u ocenu validnosti izbora.

Kako je na konferenciji za novinare saopstio sef trinaestoclane tehnicke misije OEBS Kare Volan, zadatak misije i nije da ocenjuje validnost izbora, vec da prati izborni proces. Podsecajuci na zakljucke posmatracke misije OEBS, date nakon septembarskih izbora da je celokupni izborni proces imao ozbiljnih mana, on je izneo nove primedbe, koje se, uglavnom, odnose na izbore na Kosovu, napominjuci da je izvestaj sacinjen pre nego sto su bili poznati rezultati izbora.

Prema recima Volana, posmatraci OEBS i ovog puta su, kao i 7. decembra, "videli biracka mesta koja uopste nisu otvorena". On je podsetio da i u prvom izbornom krugu, prema nalazima misije, dva mesta na Kosovu nisu bila otvorena, dodajuci da su predstavnici OEBS u medjuvremenu dobili zvanicne rezultate, prema kojima je na ta dva mesta odziv biraca bio skoro 100 odsto i skoro 100 odsto glasova bilo je za kandidata leve koalicije Milana Milutinovica. Koordinator tehnicke misije Nikolai Vulkanov je precizirao da, prema njihovim podacima, juce nisu bila otvorena cetiri biracka mesta na Kosovu, po jedno u Kosovskoj Kamenici i Vitini i dva u Peci. Volar je, medjutim, objasnio da za sada nemaju rezultate sa tih birackih mesta, ali da je misija zahtevala od Republicke izborne komisije da ispita situaciju u tom regionu, i da se pobrine da rezultati budu tacni.

Osim toga, rekao je sef misije OEBS, postoji izvestaj o sukobima koji su se prekjuce na Kosovu odigrali izmedju predstavnika stranaka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /