Utorak, 23. decembar 1997.

BORA MILUTINOVIC TRENER NIGERIJE

Novi veliki izazov

Bio je , kao i uvek od reci. Javio se iz Pariza na odlasku u Afriku rekavsi da ce se javiti otuda ako “se sve dobro zavrsi". I zavrsilo se. Od pre nekoliko dana Bora Milutinovic je i zvanicno selektor fudbalske reprezentacije Nigerije. Zvao je iz Aruje, glavnog grada Nigerije.

- Gotovo je, potpisao sam i priznajem da sam zadovoljan, pre svega cinjenicom da cu ipak biti na cetvrtom uzastopnom mundijalu i to sa cetvrtom razlicitom selekcijom. Moram reci da ste vi novinari, kada smo sedeli u Marseju posle zreba, uticali mnogo na mene ubedjujuci me da ako mogu uzmem bilo koju selekciju jer nije mala stvar biti na cetiri svetska prvenstva.

Nigerija nije bilo ko?

- Na srecu, nije. Konacno cu i ja voditi jedan tim koji moze da napravi nesto. Sa Meksikom N86, Kostarikom N90 i SAD N94 bili smo u startu austsajderi, svaki rezultat je bio unapred dobar.

Sva tri puta prosli ste prvi krug, sta ce biti sada ?

-Moja najbolji plasman je cetvrtfinale sa Meksikom 1986, tada su nas izbacili buduci finalisti Nemci i to posle serije penala. Sa Kostarikom i SAD ispadali smo u drugom krugu. Mislim da je realno da udjemo u drugi krug, posle je sve lutrija mada Nigerija ima takav tim da svi od nje treba da strepe. Nema sumnje da je Nigerija fudbalski najjaca od sve cetiri selekcije koje sam dosad vodio.

Svi kazu da je grupa najteza ?

- Jeste, Spanci su veoma jaki i oni su prvi favorit grupe, ali Bugarska i Paragvaj treba vise da misle o Nigeriji nego mi o njima. Na svu srecu, poznajem odlicno sve rivale a jos cemo se medjusobno gledati do pocetka sampionata.

Kakav je plan priprema i utakmica ?

- Jos nista nismo precizirali, igrace cemo okupiti po zavrsetku nacionalnih prvenstava u evropskim zemljama jer prakticno cela reprezentacija igra u vodecim evropskim ligama. Sto se utakmica tice, ugovorili smo za 12.april mec sa Nemackom u Kelnu a 6. juna igracemo u gostima sa Holandijom. Zvao sam FSJ i ponudio da gostujemo u Beogradu, mislim da ce od toga ispasti nesto. Orjentaciono, termin bi mogao biti 1.juni. Za 25, mart imamo vise kandidata, u pregovorima smo sa Rumunima. 2.

Kako cete pratiti igrace?

- Jedino kako je moguce-putujuci. Odmah posle Nove godine krecem na turneju, obicicu Francusku, Nemacku, Spaniju, Italiju, Portugaliju... Razgovaracu sa svim igracima, pratiti njihovu formu, gledati kasete...Vreme je kratko, moram mnogo toga da uradim i nadam se najboljem.

Svom impresivnom spisku medjunarodnih utakmica sa Meksikom (113), Kostarikom (7) i SAD (93), Bora Milutimnovic pocece uskoro da dopisuje nove brojke. Na finalnim turnirima svetskih sampionata ima 14 meceva, 6 sa Meksikom i po 4 sa Kostarikom i SAD. U Francuskjoj ima tri garantovane utakmice ali verovatno ce biti bar jos utakmica-dve. Uz talenat Nigerijaca i Borinu tradicionalnu “srecnu zvezdu" sve je moguce.

V.Stankovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /