Utorak, 23. decembar 1997.

NASTAVLJA SE S LEGALIZACIJOM KOMUNALNOG HAOSA

"Deset s lukom" za lokalnu vlast

Sudeci po ovakvom nacinu rada ovo je nista drugo nego otvoreni poziv svim gradjanima da postave kiosk na bilo kom mestu - kaze Milos Aligrudic, predsednik OO DSS Starog grada

Haoticno i hiperdinamicno postavljanje kiosaka (posmatrano nezavisno od cinjenice da li za njih postoji bilo kakva dozvola) pocelo je na opstini Zemun uz blagoslov radikalske vlasti. Za ovu delatnost uvek je moguce pronaci manje ili vise adekvatno obrazlozenje a da zvuci realano poput - "ljudima omogucujemo da rade i od svog rada zive", kakvo je u nekoliko navrata izrekao predsednik SO Zemun Vojislav Seselj, braneci sadasnji naruzen izgled ove opstine. Medjutim, ukoliko to ne ucini demagogija, miris pljeskavica, kobasica, senf, kecap ili pak malo luka (cisto da se nadje) po beogradskim opstinama vise su nego jasan pokazatelj, da bar kada je ovaj krajnje alarmantan problem u pitanju, neke velike - interesne razlike, medju akterima lokalne "scene" zapravo i nema, mada je stanje u Zemunu i dalje bez premca.

Vizuelna i "mirisna" svakodnevica potvrdjuje gubitak kriterijuma. U starom delu grada, gde se nekada uz blag naklon pozdravljala gospoda, sada se uz naklon lokalne vlasti - usred saobracajnog haosa, izlokanih ulica i sveprisutne prljavstine - mozete omastiti. Nakon odvojenih sest-sedam dinara nasred Terazija "u trendu ste" i spremno se moze zakoraciti u Knez Mihalilovu ulicu, uz oprez da se od viska sastojaka ne ufleka jakna s buvljaka.

Nagomilani kiosci na odredjenim "rentabilnim" lokacijama beogradskih opstina krajnje su ruglo, medjutim, ponajvise za svakoga ko iole voli ovaj grad, najdrasticniji primer (pored mnogo drugih pojava) remecenja istorijskog i arhitektonskog nasledja jesu kiosci u jezgru grada, to jest na centralnoj gradskoj opstini - Stari grad.

Izvrsni odbor ove opstine, 30. oktobra usvojio je - Privremeni program za postavljanje privremenih objekata. Ovaj program (za koji postoji saglasnost Sekretarijata za saobracaj i urbanizam, kako kazu nadlezni), potom je 4. decembra usvojio Izvrsni odbor Skupstine grada. U medjuvremenu opstina je izdala 78 resenja za postavljanje privremenih objekata - kioska.

Na zahtev odbornicke grupe DSS, problem kioska naci ce se na narednoj sednici Skupstine opstine 23. ovog meseca. Kako se navodi u izvestaju pripremljenom za sednicu Skupstine opstine Stari grad, opstinari su se odlucili za donosenje privremenog programa, "da bi se zaustavilo dalje bespravno postavljanje kioska"... "radi saniranja ovakvog stanja na opstini i dovodjenja komunalnog reda u zakonske okvire"...

Medjutim, na sednici Izvrsnog odbora ove opstine, Nebojsa Bakarec, predsednik odbornicke grupe DSS, ukazao je na sporni deo oko primene privremenog programa na nivou opstine. Naime, on je postavio pitanje nadleznosti opstine da izdaje resenja po programu koji nije (bio) usvojen, jer i pored cinjenice da je program usvojen na nivou grada naknadno, on jos uvek nije stupio na snagu jer nije objavljen u Sluzbenom listu grada Beograda.

Ukoliko ne zalazimo u dublja razmatranja postoje li ili ne "specijalni" opstinski racuni, i kome treba "zahvaliti" sto jezgro grada podseca na primitivan vasar, programom koji je donela opstina na neki nacin se vrsi samo legalizacija vec postojeceg haosa na ulicama. Naime, umesto da se kiosci postavljaju na osnovu programa, islo se obrnutim redosledom, pa se program upodobljavao sa stanjem na ulicama.

- Prema nasim saznanjima, Predlog programa za postavljanje privremenih objekata, koje je sacinilo Odeljenje za komunalne i gradjevinske poslove opstine i potom prosledilo Gradskoj vladi, poklapa se s privremenim programom za postavljanje kioska, koje je na nelegalan nacin doneo Izvrsni odbor opstine Stari grad. U sustini ovakav privremeni program je legalizacija mora kioska koji su se pojavljivali preko noci. Saglasnost gradske vlade nije nista drugo do legalizacija prethodno nezakonito usvojenog programa u opstini, a samim tim i legalizacija komunalnog haosa u jezgru grada. Ocito je da postoji koordinacija rada gradskih i opstinskih organa u oblasti komunalnog nereda - kaze Milos Aligrudic, predsednik Opstinskog odbora DSS Starog grada, i dodaje: - Sve ovo nije nista drugo do otvoreni poziv svim gradjanima koji zele da na bilo kojem mestu postave kiosk to i ucine, jer im se sudeci, po ovakvom nacinu rada, daje nada da ce svoj buduci nelegalni objekat lako legalizovati.

U predlogu programa, gde se uz navedenu lokaciju neprestano ponavlja recenica "zadrzava se postojeci kiosk za prodaju"... ima i nekoliko spornih momenata. Tako, na primer, pored nekih lokacija pise da se kiosk zadrzava, a on jos uvek nije postavljen ili je tek postavljen (predlog programa sacinjen mnogo ranije). Nekoliko kioska ne nalaze se na teritoriji ove opstine, u Kneza Milosa 23 i 27, a obuhvaceni su Predlogom programa opstine Stari grad. Takodje, za lokacije i postavljanje kioska, kako pise u Sluzbenom listu grada Beograda iz 1994 godine, obavezan je konkurs koga na ovoj opstini nije bilo.

Da li ce nadlezna opstinska odeljenja nakon usvojenog programa imati laksi uvid u teren, kako su istakli na sednici IO pre nekoliko dana, ubrzo ce se moci proveriti setnjom po Starom gradu.

Namesto pitanja, ko zapravo ima najvise koristi od kioska i kako je uopste moguce zaraditi s obzirom na ogromnu konkurenciju, gradjaninu (obicnom) i dalje jedino preostaje da se provlaci izmedju automobila, ne udari u kiosk, prezivljava sveprisutni vizuelni teror i na primer ukoliko ceni inventivnost, ponada se da ce jednog jutra u svojoj ulici ugledati - kiosk za sklanjanje od komaraca u letnjim danima, kiosk za ogrev u zimskim, kiosk za kiosk. Ljudska cud - nepredvidiva je.

Z. M. Jevtic

Bez komentara do skupstine

Dva dana pokusavali smo da dobijemo izjave - bilo od sekretara opstine Cedomira Radojcica, bilo od predsednika opstinske vlade gospodina Dragana Markovica - medjutim, bezuspesno. Radojcic nam je preko sekretarice porucio da posaljemo pitanja putem faksa, a kako je rekla "on ce onda odluciti". Gospodin Markovic porucio je da ce o svemu biti reci na skupstinskom zasedanju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /