sreda, 24. decembar 1997.

U PONEDELJAK PRVA SEDNICA JESENJEG ZASEDANJA VECA GRADJANA

Budzet po hitnom postupku

Od 60 tacaka predlozenih za dnevni red senice Veca gradjana Savezna vlada je, osim donosenja budzeta, predlozila da se jos pet zakona donese po hitnom postupku

Beograd. - Pred poslanicima Veca gradjana Savezne skupstine, na sednici koju je za ponedeljak, 29. decembar, zakazao predsednik Veca Milomir Minic, naci ce se 60 tacaka predlozenih dnevnim redom, a prva je Predlog zakona o saveznom budzetu za 1998. godinu.

Savezna vlada je prelozila da se Zakon o budzetu donese po hitnom postupku jer je, kao sto je poznato, 31. decembar krajnji rok za donosenje budzeta.

Po hitnom postupku bi, takodje, prema predlogu Vlade koji je juce stigao u savezni parlament, trebalo razmotriti jos pet predloga zakona. To su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o saveznim administrativnim taksama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, zatim Predlog izmena Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih drzavljana, Predlog zakona o izmeni Zakona o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti koje ugrozavaju celu zemlju i Predlog zakona o potvrdjivanju sporazuma izmedju SRJ i Vlade Ruske Federacije o odobrenju SRJ drzavnog kredita za finansiranje isporuke ruske opreme, roba i usluga.

Pored toga, poslanici ce razmotriti i veci broj predloga zakona o potvrdjivanju sporazuma i ugovora koje je SR Jugoslavija zakljucila sa drugim zemljama, a kojima se unapredjuju ekonomski i drugi oblici saradnje sa inostranstvom.

Medju sporazumima o saradnji sa drugim drzavama najvise je onih koji su zakljuceni sa Ruskom Federacijom, zatim Hrvatskom i Makedonijom, a ima i onih koji su zakljuceni i sa Gvinejom i Zimbabveom.

Odlozena zastita od zaraznih bolesti

Vlada je saveznom parlametu predlozila da po hitnom postupku donese i zakon o izmeni Zakona o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti koje ugrozavaju celu zemlju. Predlozeno je, naime, da se do 1999. godine odlozi rok u kome ce savezna drzava preuzeti nadzor u oblasti zastite od zaraznih bolesti, pa se, u skladu s tim, napominje da za ovu oblast nije potrebno obezbediti sredstva u saveznom budzetu za sledecu godinu.

Sporazumi koje je Vlada SRJ zakljucila sa Rusijom, a poslanici saveznog parlamenta bi trebalo da ih potvrde u ponedeljak, odnose se na gradjevinarstvo i i poljoprivredu.

S Republikom Hrvatskom predlozi ugovora odnose se na pogranicni saobracaj, prevoz putnika, pravnu pomoc u gradjanskim i krivicnim stvarima, a predlozeno je i da se usvoji zakon o potvrdjivanju konzularne konvencije izmedju SRJ i RH.

Predlozi zakona o saradnji sa Makedonijom odnose se, uglavnom, na kulturnu, tehnicku i saradnju u oblasti sporta, kao i na saradnju u poljoprivredi, a medju najvaznijima je i Predlog zakona o medjusobnom ukidanju viza.

Ovo je prva sednica drugog redovnog zasedanja Veca gradjana, a prethodna, druga sednica prvog redovnog zasedanja pocela je 20 marta, a zavrsila se 26. juna ove godine. Od tada poslanici saveznog parlamenta nisu se sastajali.

J. Kocijan

Sudske takse vece za 10 odsto

Poslanici Veca gradjana u ponedeljak ce, najverovatnije po hitnom postupku, razmotriti Predlog zakona o izmenama Zakona o saveznim sudskim taksama. Savezna vlada je predlozila da se, s obzirom na porast cena na malo kao i zbog povecanja obima rada sudova, usklade visine sudskih taksa tako sto ce se, u proseku, povecati za 10 posto.

Po hitnom postupku bi, takodje, trebalo da bude razmotren i Predlog zakona o izmenama Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih drzava, prema kome bi sadasnje putne isprave vazile do 31. decembra 1999. godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /