sreda, 24. decembar 1997.

GODISNJI IZVESTAJ INSTITUTA ZA INFEKTIVNE BOLESTI O BROJU OBOLELIH OD SIDE I ZARAZENIH HIV VIRUSOM

Najdominantnije prenosenje virusa je seksualnim putem

Po prvi put ove godine, u evidenciji zarazenih HIV virusom i obolelih od side, pojavio se podatak da je dominantan nacin prenosenja virusa - seksualna transmisija. Do sada je HIV virus uglavnom ulazio u organizam intravenski, medjutim, prema podacima Instituta za infektivne bolesti, tokom ove godine 57 odsto novozarazenih je virus dobilo seksualnim putem.

U ambulanti Klinike za infektivne bolesti, gde su hospitalizovani oboleli od AIDS-a, u toku 1997. godine pregledano je 2859 obolelih, a odnos izmedju muskaraca i zena se ovog puta promenio "u korist" zena, pa se odnos polova uglavnom izjednacio.

Otkriveno je, tokom cele godine, 67 novih nosilaca virusa (samo u ovoj klinici), a kod 61 osobe je postavljena AIDS dijagnoza. Jos uvek je najvise obolelih i novootkrivenih nosilaca virusa iz Beograda.

Na bolnickom lecenju na Institutu je bilo 233 osobe, a umrlo je 46, sto znaci da je svaka peta osoba podlegla bolesti.

Prema recima dr Dragana Delica, direktora Instituta, od ove godine se oseca pomak u atmosferi oko obolelih od AIDS-a. Drustvo jos uvek nije kompletno svesno tezine ovog problema, ali se osecaju pozitivne vibracije, jer se, primera radi, u Antiaids fond, osnovan pri klinici, javljaju i pojedinci koji, svojim novcanim prilozima, zele da pomognu lecenje obolelih. Veliki korak napred je i stavljanje dva neophodna leka na tzv. "pozitivnu listu", ali je problem sa nabavkom lekova, zbog njihove visoke cene, jos uvek najakutniji.

Kampanja za borbu protiv side nece vise biti vezana samo za zvucne datume i godisnjice, vec ce trajati svakodnevno. U tom cilju, planirano je i ukljucivanje agencije "Sachi and Sachi" koja ce raditi na medijskoj promociji Antiaids fonda i definisati marketinske aktivnosti. Prekjuce je novinarima prezentovan novi poster kojim ce se nastaviti kampanja. I marketinska agencija "Multi foto Ju kompani" ukljucice se u kampanju tako sto ce klinici na godinu dana ustupiti besplatno velike reklamne panoe na kojima ce biti postavljeni propagandni posteri. Ovi panoi bice postavljeni u Beogradu, Novom Sadu i Sapcu.

S. M.

Neuspela akcija sa markicama

Institut za infektivne bolesti imao je nameru da u decembru organizuje prikupljanje pomoci tako sto bi prihod od postanske markice bio poklonjen borbi protiv side. Ovaj projekat nije uspeo zbog, kako je receno na klinici, nerazumevanja Ministarstva finansija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /