sreda, 24. decembar 1997.

PRVI SEKRETAR AMERICKE AMBASADE U BEOGRADU NIKOLAS HIL BORAVIO U PRISTINI

Rugova optuzio Beograd za "sistematsku represiju"

Pristina, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova razgovarao je juce u Pristini sa prvim sekretarom ambasade SAD u Beogradu Nikolasom Hilom o najnovijim dogadjajima na Kosovu i mogucnostima resavanja kosovskog pitanja mirnim sredstvima. Kako je saopstio Kosovski informativni centar (KIC), blizak Demokratskom savezu Kosova (DSK), Rugova je optuzio "srpske vlasti za sistematsku represiju" nad Albancima, a situaciju u pokrajini ocenio kao "veoma tesku".

Hil je Rugovi preneo zabrinutost Stejt departmenta "zbog teskog stanja na Kosovu" i ponovio stav SAD da se resenje kosovskog pitanja mora pronaci mirnim sredstvima. Rugova je zahvalio SAD zbog "povecanog interesovanja i za stalno i svestrano angazovanje Vasingtona za sudbinu Kosova".

Hil je juce posle podne razgovarao u Pristini i sa clanovima Nezavisne unije albanskih studenata. Predsednik Unije Bujar Dugoli i drugi studentski lideri upoznali su americkog diplomatu sa poslednjim pripremama za odrzavanje novih mirnih protesta albanskih studenata i nastavnika povodom njihovih zahteva za povratak u skolske i univerzitetske objekte na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /