sreda, 24. decembar 1997.

U SAVEZNOM ODBORU SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA ENERGETIKE I PETROHEMIJE NA POMOLU DEZINTEGRACIJA

Energeticari traze svoj sindikat

Beograd. - Konferencija za novinare koju je juce organizovao Milan Vesic, celnik Saveznog sindikalnog odbora radnika energetike i petrohemije, odvijala se u zestokoj "razmeni misljenja" predstavnika ovog sindikata i predstavnika Sindikata radnika EPS. Jedna od tema razgovora sa novinarima koju je predlozio domacin - Savezni sindikalni odbor radnika energetike i petrohemije, odnosila se na "dezintegracione prosese u sindikalnom pokretu i ovom saveznom odoboru sindikata".

Uz dosta nejasnu pricu da "neko inicira osnivanje nekih novi energeticarskih sindikata na nivou Jugoslavije, a zna se da postoji ovaj koji je jugoslovenski i dobro i uspesno radi", celnik SO sindikata radnika energetike, pomenuo je inicijativu ujedinjavanja Sindikata radnika EPS i Sindikata radnika energetike Crne Gore. Na novinarski zahtev da pojasni po cemu je ovakva inicijativa razbijacka, Vesicu je svojim odgovorom pokusao da pomogne Milos Obrenic, sindikalni predstavnik Pljevaljskih rudnika.

- Uistinu postoji inicijativa da, pored naseg sindikata, bude formiran novi sindikat energetike. To je razbijanje sindikata, njihovo usitnjavanje sto, nazalost, podrzavaju celni ljudi iz Veca Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije. Kome odgovara formiranje parasindikata, njihovo razbijanje i kakav je to doprinos snazi radnicke organizacije. Cuo sam da je Dragan Radulovic, predsednik VSSSJ, tu inicijativu podrzao. Zeleo bih da to nije istina, a ako je to ucinio, s njim nesto nije u redu - rekao je Obrenic, pokazujuci novinarima nekih desetak redova teksta iz lista "Glas proizvodjaca".

Na sve ovo usledio je prilicno stalozen odgovor Mise Radosavljevica, predstavnika Sindikata radnika EPS, koji je rekao da je ova organizacija koja ne pripada nijednoj od ovdasnjih sindikalnih centrala "otvorena za saradnju sa svim sindikatima."

- Cilj nam je da saradjujemo zarad poboljsanja polozaja i zastite zajednickih interesa naseg clanstva. Mi to cinimo, a nezadovoljni smo radom ovog sindikalnog odbora, prema cijem Statutu ne bismo mogli, u odnosu na broj clanova (63.000) da imamo adekvatan broj predstavnika, rekao je Radosavljevic. On je dodao da je Sindikat EPS clanica i medjunarodnih sindikalnih asocijacija, kao i da saradnja sa drugim sindikatima, njihovo akciono ujedinjavanje, nikako ne znaci stvaranje nekog parasindikata, vec, naprotiv, ojacava njihovu pregovaracku funkciju. Na kraju, Radosavljevic je novinarima rekao da je Sindikat radnika EPS inicirao i regionalno organizovanje i interesno povezivanje sindikata radnika ove delatnosti, da su, pored crnogorskog, ovu ideju prihvatili sindikati radnika elektroprivrede Makedonije, Republike Srpske, a "zainteresovane su i kolekge iz Rumunije."

G. Djukic

Inicijativa

Sindikat radnika EPS i Sindikat radnika Energetike Crne Gore inicirali su osnivanje zajednickog odbora za energetiku na nivou savezne drzave, a da su gospoda Milenko Gostojic i Mile Milunovic, celnici ovih sindikata, zaduzeni da za pripreme dokumentaciju za ozivotvorenje ove ideje, pise u listu "Glas proizvodjaca".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /