sreda, 24. decembar 1997.

SLOVENACKA GLASILA O IZBORIMA U SRBIJI

Srbi glasali za manje zlo

Dnevnik "Delo" pise da ce Beograd uskoro morati da se suoci sa mnogim problemima, a da ce se Seselj posle galame smiriti

Ljubljana, FoNet. - U Sloveniji nema zvanicnih reagovanja na rezultate predsednickih izbora u Srbiji, a prve komentare na postizbornu situaciju objavljuje samo stampa.

Mariborska "Vecer" ocenjuje da su biraci, u ime zajednickog dobra, glasali za manje zlo - Milana Milutinovica.

"Bez obzira na to da li je Milutinoviceva prednost u ovom krugu tako izrazita - skoro 20 odsto - niko ne sumnja da danas u Srbiji Milutinovic ima vecu podrsku od nepredvidljivog Seselja. Ako narednih dana objave da su izbori i zvanicno zavrseni, to je daleko od kraja problema. Upravo suprotno", pise komentator "Vecera", podsecajuci da "ne treba zaboraviti da se Milosevic do sada najbolje pokazao bas kada je izgledalo da mu je najteze".

Najtirazniji slovenacki dnevnik "Delo" pise da ce Beograd uskoro morati da se suoci sa novim pritiscima medjunarodne zajednice u vezi sa izrucenjem ratnih zlocinaca, resavanja kosovske krize i pitanja nasledstva SFRJ, te da ce pritisci i dalje stizati na adresu jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, mada ce i Milan Milutinovic dobiti priliku da realizuje svoje predizborno obecanje "i Srbija i svet".

"Milutinoviceva pobeda je 'nepobitna cinjenica'. Seselj ce jos neko vreme da galami, a onda ce se umiriti", smatraju neimenovani posmatraci u Beogradu, cije ocene prenosi vodeci slovenacki dnevnik. Slovenacki list pise da socijalisti u pobedu nisu bili sigurni do poslednjeg trenutka: mogucnosti za Seseljevu pobedu nisu bile iskljucene, a mogla je da se ponovi prica o premalom odazivu glasaca. Sada, medjutim, neki u Srbiji pobedu levicara nad desnicarom tumace kao znak da su Srbi poceli da okrecu ledja ultra nacionalisti, koji verovatno nikada nece postati predsednik drzave, ali je sigurno da je jos vazna politicka figura, ocenjuje "Delo".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /