sreda, 24. decembar 1997.

"BULATOVICEVCI" NAPUSTILI PARLAMENT, A BOJOVICEVI "NARODNJACI" IZGUBILI POSLANICKE MANDATE

Politicka borba se prenosi na ulicu

Napustajuci parlament poslanicka grupa Momira Bulatovica najavila nove gradjanske proteste, sto je od ostalih poslanika protumaceno kao uvod u gradjanski rat. Na dnevnom redu i rezolucija o narusavanju pravnog sistema SRJ

Podgorica. - Jucerasnjoj sjednici crnogorskog parlamenta prethodio je sastanak Mandatsko-imunitetske komisije, na kome je usvojen izvjestaj o prestanku mandata cetvorici poslanika iz Narodne stranke dr Bozidara Bojovica, i ta cinjenica predstavljala je uvod u neocekivani pocetak sjednice parlamenta, a moguce i u novu, opasniju fazu aktuelne politicke krize u Crnoj Gori. Gubitak mandata Bojovicevih "narodnjaka", ali i najavljena rezolucija o narusavanju pravnog sistema SRJ i republika clanica, koju su parlamentu na usvajanje ponudila tri poslanika DPS CG, poslanicka grupa partije Momira Bulatovica iskoristila je kao povod za napustanje parlamenta, optuzujuci, pritom, parlamentarnu vecinu za politicko nasilje i prikriven pokusaj proglasavanja Crne Gore suverenom drzavom, i najavljujuci nove proteste svojih pristalica.

Prije nego je i utvrdjen dnevni red, a nakon sto je predsjednik parlamenta Svetozar Marovic upoznao poslanike sa izvjestaj Mandatno-imunitetske komisije, za rijec se javio potpredsjednik parlamenta Zoran Zizic, inace potpredsjednik politicke partije Momira Bulatovica. Zizic je dramaticnim tonom saopstio da se u crnogorskom parlamentu "potajno i hitno" iskljucuju poslanici Bojoviceve Narodne stranke, i priprema rezolucija o nepriznavanju saveznih organa i institucija. On je parlamentarnu vecinu optuzio za demonstraciju "gole sile", procjenjujuci da je iskljucenje Bojovicevih "narodnjaka" iz parlamenta samo uvod u eliminaciju poslanicke grupe Bulatoviceve politicke partije, a usvajanje pomenute rezolucije prikriveno proglasavanje crnogorske drzavne samostalnosti. Zizic je predlozenu rezoluciju nazvao "cistim separatistickim aktom", kojim se, u sustini, "proglasava suverenost Crne Gore".

Na kraju svog obracanja parlamentu i javnosti, Zizic je kazao da ce njegova partija napustiti parlament, obratiti se gradjanima i pozvati ih na protesta radi odbrane SR Jugoslavije. Protesti ce trajati do ispunjenja zahtjeva, a o njihovom pocetku javnot ce biti naknadno obavijestena, saopstio je Zizic, ne otkrivajuci o kakvim ce zahtjevima biti rijec.

“Pamet nije na ulici, nego u glavama ljudi", prokomentarisao je Zizicevo izlaganje predsjednik parlamenta Svetozar Marovic, isticuci, pritom, da je prica o rezoluciji kao separatistickom aktu naivna, i podsjecajuci da se o tako krupnim pitanjima ne odlucuje u parlamentu.

Sef poslanickog kluba “Narodne sloge" Predrag Popovic iskoristio je priliku da podvuce kako je postupak poslanicke grupe Momira Bulatovica dokaz da je Bojoviceva poslanicka grupa “duboko bila" u sluzbi Slobodana Milosevica i njegovog rezima, dok je njihove optuzbe za separatizam nazvao cistom lazi, iza kojih se skriva borba za veliku Srbiju i Slobodana Milosevica.

Dragan Djurovic, sef poslanickog kluba DPS CG, kazao je da njih nije iznenadilo to sto je poslanicka grupa Momira Bulatovica napustila parlament, posto su se oni odavno opredijelili za vaninstitucionalno ponasanje i nepriznavanje crnogorskih drzavnih organa i institucija. “Ne znaju kakvim su opasnim putem krenuli", upozorio je Djurovic i konstatovao da oni “od ovog trenutka na sebe preuzimaju odgovornost za dalji razvoj politicke krize u Crnoj Gori".

Poslanik Narodne stranke (dr Novaka Kilibarde) Dragan Soc optuzio je politicku partiju Momira Bulatovica da “Crnu Goru uvodi u gradjanski rat", i predlozio da se parlament odredi prema novonastaloj situaciji, a da republicka vlast na “pravu adresu" posalje poruku da se “ovdje nece ponoviti Bosna". Ako vlast nema snge da to ucini, onda treba da se podnesu ostavke, sugeriosao je Soc.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Miodrag Vukovic ocijenio je ponasanje Bulatoviceve poslanicke grupe kao cin koji prelazi uobicajene forme poslanickog ponasanja, naglasavajuci da je Vlada svjesna svojih ustavnih nadleznosti i da ce zastititi suverenitet Crne Gore i njen drzavni kapacitet onako kako je Ustavom i pozitivnim zakonskim propistima regulisano. Upozorio je, pritom, da ce oni koji se tome budu usprotivili snositi zakonsku i istorijsku odgovornost.

Tek poslije ovih istupa, usvojen je dnevni red, na kome se, osim predloga budzeta za narednu godinu, naslo jos nekoliko predloga zakona i rezolucije o naoruzavanju pravnog sistema SRJ i republika clanica. U dnevni red su, po hitnom postupku, uvrsteni predlozi zakona o birackim spiskovima, finansiranju politickih stranaka (pripremio ih visestranacki strucni tim), predlog zakona o zastiti civilnih invalida rata i zakona kojim se mijenja i dopunjava postojeci Zakon o izboru predsjednika Republike. Sjednica crnogorskog parlamenta nastavljena je poslije pauze za rucak.

D. Vukovic

Gubitak mandata po sili zakona

Na osnovu davno (u maju ove godine) podnesenog zahtjeva koalicije “Narodna sloga", koju cine Narodna stranka i Liberalni savez, juce je Mandatsko-imunitetska komisija Skupstine Crne Gore konstatovala da je prestao mandat cetvorici poslanika izabranih sa liste pomenute koalicije, a koji su se kasnije (poslije cijepanja Narodne stranke) opredijelili za formiranje posebnog poslanickog kluba Narodne stranke dr Bojovica. Bez poslanickih mandata ostali su dr Bozidar Bojovic, Drago Bakrac, Milan Lekic i Zoran Pulstic. Bojovic je, ujedno, izgubio i mandat poslanika u Vijecu republika saveznog parlamenta.

Poslanik dr Stefan Susic je ranije napustio partiju Bozidara Bojovica i njen poslanicki klub, pa je zaobidjen u zahtjevu o prestanu mandata.

Na sjednici Mandatsko-imunitetske komisije, jedino je poslanik Momcilo Bojovic iz Bulatoviceve politicke partije glasao protiv izvjestaja o prestanku mandata cetvoriti poslanika Bojoviceve Narodne stranke, obrazlazuci svoj stav uvjerenjem da ne bi bilo politicki ispravo da se to uradi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /