sreda, 24. decembar 1997.

SPO O REGULARNOSTI PREDSEDNICKIH IZBORA

Sumnjive tri izborne jedinice

Inicijativu radikala da se formira drzavna komisija koja bi ispitala izborne rezultate portparol SPO Ivan Kovacevic komentarisao u stilu "kadija te tuzi, kadija ti sudi"

Beograd. - Srpski pokret obnove izrazava ozbiljnu sumnju u regularnost drugog kruga predsednickih izbora - rekao je na jucerasnjoj konferenciji Ivan Kovacevic, portparol SPO, naglasavajuci da se ta sumnja posebno odnosi na tri izborne jedinice na Kosovu gde je mozda doslo do izborne kradje. Kontrolori SPO bili su prisutni u 26 izbornih jedinica, jer su sa Kosova bili grubo odstranjeni, pa SPO zbog toga nema dokaze za kradju, vec samo sumnje koje potkrepljuju cinjenicom da Albanci nisu glasali, a da je na Kosovu bilo vise glasova nego sto tamo zivi Srba.

Inicijativu radikala da se formira drzavna komisija koja bi ispitala izborne rezultate, portparol SPO komentarise u stilu "kadija te tuzi, kadija ti sudi", ali i naglasava da ce ukoliko takva inicijativa bude dosla na dnevni red parlamenta, SPO pokazati svoj stav.

- Socijalisti neki put pobedjuju na glasanju, a nekad na brojanju - istakao je Kovacevic i naglasio da je na potreban odziv biraca uticalo glasacko telo SPS i SRS, kao i biraci Demokratske stranke, koji su se uplasili da ne pobedi Seselj i zbog toga su glasali za Milutinovica. Upitan da li je to pokazatelj da biracko telo DS broji preko 600.000 glasova, portparol SPO je rekao da se u taj broj najpre uklapaju "uspavani biraci SPS sa proslih izbora, a tek nekih 200.000 otpada na demokrate".

SPO "uzima" 16 saveznih mandata

Srpski pokret obnove se obratio Administrativnoj komisiji Savezne skupstine i zatrazio da se verifikuju mandati nekadasnje koalicije "Zajedno", istakao je juce Kovacevic. "Zahtevamo da se savezni mandati raspodele po polozaju poslanika na listi, jer sporazum koalicije vise ne vazi, sto znaci da 16 mandata pripada SPO", zakljucio je portparol SPO.

Po recima Kovacevica, glasaci SPO su ostali kod kuce i nisu izasli na izbore i pored grubog falsifikata RTS-a koji je objavio izvestaj u kome SPO "poziva birace na izbore, ali da ne glasaju ni za jednog kandidata".

- Sigurni smo da nasi biraci nisu izasli na izbore, jer smo poslali precizna uputstva nasim odborima - decidiran je Kovacevic.

Politicka stranka nije ured za priznavanje izbora, niti ona daje pecat izbora, kaze portparol SPO i podseca da "drzava proglasava izbore vazecim". Kada predsednik Srbije preuzme duznost mogu se ocekivati i konsultacije oko formiranja vlade, istice Kovacevic.

Portparol SPO ne veruje da u parlamentu Srbije moze doci do krize zbog pogorsanih odnosa levice i radikala. "Ne verujem da ce biti krize u toj koaliciji. Bice malo dreke i nastavice tamo gde su stali, onda kada su zajednicki izabrali Tomica za predsednika Skupstine".

J.Kosanic

Zacece SPO-Zajedno

- Na ministru pravde je da izvrsi ili ne izvrsi registraciju nove politicke stranke SPO-Zajedno. Pitanje je da li je u skladu sa zakonom da se takva partija registruje, jer SPO postoji vec sedam godina, a politicka organizacija "Zajedno" je trajala godinu dana, rekao je Kovacevic i nastavio: "Primetili smo da su nasi bivsi koalicioni partneri, i to ni manje ni vise nego predsednici tih stranaka, potrcali da ucestvuju u radjanju necega u cijem su zacecu ucestvovali."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /