sreda, 24. decembar 1997.

NARODNA STRANKA CRNE GORE O MOGUCIM SAVEZIMA ZA PREVREMENE IZBORE

Blok stranaka protiv Milosevica

Treba oformiti politicki blok koji nece dati argumente sticeniku Beograda Momiru Bulatovicu - smatra Predrag Drecun, potpredsednik "narodnjaka"

Podgorica. - U Narodnoj stranci Crne Gore smatraju da ce najvise sansi na prijevremenim parlamentarnim izborima, planiranim u maju naredne godine, imati onaj izborni blok koji biracima ponudi pozitivan odnos prema SRJ, a negativan odnos prema politici Slobodana Milosevica. Predrag Drecun, potpredsjednik "narodnjaka" dr Novaka Kilibarde, rekao je, na jucerasnjoj konferenciji za novinare, da se u pregrupisavanju politickih snaga u Crnoj Gori mogu uociti cetiri opcije. Jedna je opcija suverene Crne Gore, koju zastupa Liberalni savez, a koji ce na iszbore ici samostalno, drugu zastupaju nacionalne stranke manjinskih naroda, dok su dvije najvaznije snage one koje nude reforme, i koje im se suprotstavljaju.

- "Narodna sloga" je obavila jednu veliku politicku misiju, jer je omogucila da demokratski procesi u Crnoj Gori krenu brzim tempom, tako da se sada formirao blok koji cine DPS, Narodna stranka i (eventualno) SDP - rekao je Drecun, podsjecajuci da socijaldemokrati i dalje imaju "izvjesnih rezervi prema saveznoj drzavi".

- Smatramo da treba napraviti takav blok koji nece dati argumente Momiru Bulatovicu i njegovim istomisljenicima (a to su uglavnom pripadnici restlova Narodne stranke), da se u njemu kriju snage protiv Jugoslavije - rekao je Drecun, svjestan cinjenice da je, posle izdvajanja liberala, sada nemoguce praviti masovniji opozicioni blok, i da se "treba ponasati pragmaticno u trazenju najboljeg moguceg rezultata".

On smatra da se bloku koji zagovara njegova stranka mogu prikljuciti i stranke koje okupljaju pripadnike manjinskih naroda.

Drecun je misljenja da bi Vlada Crne Gore morala da se "osvrne na najnoviji skok kursa marke na crnom deviznom trzistu".

- Duzna je da kaze zbog cega je doslo do povecanja kolicine dinara, ako se zna da se novac stampa na jednom mjestu, i da NBJ funkcionise kao jedini kreator novcane mase - rekao je Drecun.

B. I. Milicic

Izbori u Srbiji bez komentara

- Narodna stranka nece komentarisati predsjednicke izbore u Srbiji, sve dok zvanicna Srbija ne prizna predsjednicke izbore u Crnoj Gori. Mi nemamo nikakvog razloga da komentarisemo te izbore u onom dijelu koji se odnosi na davanje legitimiteta i (eventualnom) priznavanju predsjednika, vec cemo se ponasati onako kako se zvanicna Srbija ponasa prema Crnoj Gori - rekao je Drecun.

Ono sto se, po njegovom misljenju, moze reci jeste da je izbor izmedju dva kandidata u drugom krugu "bio izuzetno lak". "Koga god da ste zaokruzili, napravili ste katastrofalnu gresku. Jedini izbor je bio ne izaci na te izbore u drugom krugu", pojasnio je potpredsjednik Narodne stranke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /