sreda, 24. decembar 1997.

GORDANA POP-LAZIC, CLAN REPUBLICKE IZBORNE KOMISIJE

Oko 150.000 laznih glasova

Ukoliko se uvazi vise od 100 prigovora radikala mogao bi da bude oboren cenzus od kojeg zavisi da li su izbori uspeli ili nisu, istakla Gordana Pop-Lazic posle konfrencije za stampu Republicke izborne komisije

Beograd. - Nismo bili jednoglasni - izjavili su novinarima, posle konferencije za stampu, pridruzeni clanovi Republicke izborne komisije Gordana Pop-Lazic iz Srpske radikalne stranke i Leila Ruzdic iz Demokratskog centra. One su navele da je protiv konacnih rezultata RIK glasao predstavnik SRS, da su uzdrzani bili pridruzeni clanovi iz Socijaldemokratije i DC, a da predstavnik Srpskog pokreta obnove nije ni glasao. Odlucili su, medjutim, glasovi ostalih.

Obrazlazuci razloge zbog kojih je glasala protiv, Gordana Pop-Lazic je navela da su radikali nezadovoljni proteklim izborima i ovako prikazanim rezultatima. Osnovna njihova primedba je falsifikovanje glasova i masovno ubacivanje listica u glasacke kutije i to ne samo na Kosovu, nego i u drugim mestima sirom Srbije, posebno u Vranju, Krusevcu, Backoj Topoli...

- Ulozili smo vise od 100 prigovora, a to je oko 150.000 glasova koji bi mogli da obore cenzus od kojeg zavisi da li su izbori uspeli ili nisu. Mi, dakle, zvanicno nemamo predsednika. Prigovori ce biti razmatrani tek veceras, a zalbeni rok traje, inace, 72 sata od izbora. Zbog toga je zakon i predvideo rok za objavljivanje zvanicnih rezultata u cetvrtak u 20 casova. Sve dok se ne resi i poslednja zalba ne moze se predsednik proglasavati izabranim. Mi cemo celu stvar isterati do kraja - idemo do Vrhovnog suda i do Skupstine Srbije gde cemo traziti da posebna komisija utvrdi cinjenice - izjavila je Gordana Pop- Lazic.

Leila Ruzdic takodje smatra da su rezultati falsifikovani, a da je realan procenat izaslih na biralista 47,5 odsto. “Cudno je i to da 3.680.995 ljudi glasa, a da, kako je prikazano, nijedan ne pocepa listic", primetila je Leila Ruzdic posle konferencije za stampu, posto se ustalila praksa da se novinarima ne odgovara na pitanja, iako je i ovom prilikom, kao i vise puta dosad, bila prisutna vecina clanova RIK.

M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /