nedelja, 28. decembar 1997.

Premijeri i ministri

Cedjenje suve drenovine

Dolaskom sa funkcije predsednika CK SK Srbije na mesto predsednika Predsednistva SR Srbije, 1989. godine, Slobodan Milosevic je, nakratko, nasledio vladu od Ivana Stambolica, koja se tada zvala Izvrsno vece Skupstine Srbije, a ciji je predsednik bio Desimir Jevtic. Prakticno, prvi Milosevicev premijer (iako se na tu funkcije ranije drugacije biralo) bio je, od 5. decembra te 1989. do 11. februara 1991. godine, Stanko Radmilovic.

Cuvenom uzrecicom o “cedjenju suve drenovine", Radmilovic je, i ne sluteci, udario temelje svim potonjim srpskim vladama cije je premijere, pocev od januara 1991. godine, postavljao Milosevic u svojstvu predsednika Srbije.

Od tada pa naovamo, redjale su se galerije ministarskih likova, koji su usavrsili metode “cedjenja" iz ratom, sankcijama i inflacijom “do kosti" iscedjene privrede i naroda. I sto su vise u tome uspevali, to su boljim polozajima bili nagradjivani.

Od svih srpskih vlada iz visestranackog razdoblja, najduze se odrzala poslednja - premijera Mirka Marijanovica - koja upravo odradjuje svoj puni cetvorogodisnji mandat. Medjutim, neka imena se nalaze na gotovo svim spiskovima. Medju “nezamenljivima", koji su se pojavljivali u vise ministarskih timova su jedno vreme bili: Jovan Zebic (finansije), Nikola Sainovic (energetika), Radmilo Bogdanovic (policija), Zoran Sokolovic (policija), Danilo Z. Markovic (prosveta), Ratomir Vico (informisanje), Slobodan Unkovic (nauka)... Jedini je medju njima docekao i ispratio sve srpske vlade ministar vera Dragan Dragojlovic.

Premijeri i ministri

IZVRSNO VECE SKUPSTINE SRS

od 5. decembra 1989. do 11. februara 1991. godine

PREDSEDNIK:Dr Stanko Radmilovic

Potpredsednici: Miroslav Miskovic, Filip Grujic, dr Zivadin Stefanovic, Dusan Mihajlovic, Momcilo Trajkovic

Clanovi koje bira Skupstina: Dragomir Petkovic, Budimir Jovkovic, Dragan Nikolic, Djordje Rosic. Clanovi po polozaju: Radmilo Bogdanovic, republicki sekretar za unutrasnje poslove, Miodrag Jokic, republicki sekretar za narodnu odbranu, dr Aleksandar Prlja, republicki sekretar za odnose sa inostranstvom, Jovan Zebic, republicki sekretar za finansije, mr Nikola Sainovic, republicki sekretar za industriju, energetiku i gradjevinarstvo, mr Petrasin Petrasinovic, republicki sekretar za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo, Sreten Vladisavljevic, republicki sekretar za pravosudje i upravu, dr Veljko Simin, republicki sekretar za poljoprivredu i sumarstvo, Kostadin Bozic, republicki sekretar za saobracaj i veze, Sojka Djordjevic, republicki sekretar za rad, Bosko Markovic, republicki sekretar za urbanizam i stambeno- komunalne delatnosti, dr Danilo Z. Markovic, republicki sekretar za obrazovanje, nauku i fizicku kulturu, dr Vladimir Petronic, republicki sekretar za zdravstvo, socijalnu i decju zastitu, dr Pavle Todorovic, republicki sekretar za zastitu i unapredjivanje zivotne sredine, Andrija Merenik, republicki sekretar za boracka i invalidska pitanja, dr Milan Rankovic, republicki sekretar za kulturu.

Vlade Srbije po Ustavu iz 1990. godine

Skupstina Socijalisticke Republike Srbije, na sednici od 28. septembra 1990. godine, donela je Ustav Republike Srbije.

Prema odredbama clana 9. ovog ustava:

“Ustavotvorna i zakonodavna vlast pripada Narodnoj skupstini.

Republiku Srbiju predstavlja i njeno drzavno jedinstvo izrazava predsednik Republike.

Izvrsna vlast pripada Vladi.

Sudska vlast pripada sudovima.

Zastita ustavnosti, kao i zastita zakonitosti u skladu sa Ustavom, pripada Ustavnom sudu."

Narodna skupstina kao drzavni organ ima 250 poslanika.

Vlada Republike Srbije sastoji se od predsednika, potpredsednika i ministara. Vladu bira Narodna skupstina.

Ministarstva su drzavni organi koji obavljaju poslove drzavne uprave. Na celu ministarstava nalaze se ministri koji su clanovi Vlade i bira ih Narodna skupstina.

Po ovom ustavu obrazovane su cetiri vlade.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

od 11. februara do 23. decembra 1991. godine

PREDSEDNIK: Dr Dragutin Zelenovic

Potpredsednici: Velimir Radivojevic, mr Nikola Stanic, Jovan Zebic, Slobodan Prohaska, dr Budimir Kosutic.

Ministri:

Za odbranu: Miodrag Jokic, potom Tomislav Simovic. Za unutrasnje poslove: Radmilo Bogdanovic, Zoran Sokolovic. Za inostrane poslove: Branko Mikasinovic, Vladislav Jovanovic. Za finansije: Jovan Zebic. Za ekonomske odnose sa inostranstvom: Slobodan Prohaska. Za pravdu: Predrag Todorovic. Za poljoprivredu, sumarstvo i vodoprivredu: dr Veljko Simin. Za industriju: Dusan Matkovic. Za rudarstvo i energetiku: mr Nikola Sainovic. Za saobracaj i veze: Mile Pesic. Za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i gradjevinarstvo: dr Miodrag Janjic. Za trgovinu i turizam: Tefik Lugici. Za rad, boracka i socijalna pitanja: Branka Jesic. Za prosvetu: dr Dimitrije Dimitrijevic, dr Danilo Z. Markovic. Za kulturu: prof. Radomir Saranovic. Za zdravlje i zastitu zivotne sredine: dr Nikola Mitrovic. Za omladinu i sport: Goran Trivan, Dragan Kicanovic. Za veze sa Srbima izvan Srbije: Stanko Cvijan. Za vere: mr Dragan Dragojlovic. Za informacije: Ratomir Vico. Za zastitu zivotne sredine: dr Pavle Todorovic, sekretar Vlade Budimir Jovkovic.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

od 23. decembra 1991. godine

PREDSEDNIK: Dr Radoman Bozovic.

Potpredsednici: Srboljub Vasovic, dr Zoran Arandjelovic, dr Nebojsa Maljkovic, Jovan Zebic, mr Nikola Sainovic.

Ministri:

Za odbranu: Marko Negovanovic. Za unutrasnje poslove: Zoran Sokolovic. Za inostrane poslove: Vladislav Jovanovic. Za finansije: Jovan Zebic, Slavko Culibrk. Za ekonomske odnose sa inostranstvom i privredni razvoj: Srdjan Savic. Za pravdu: mr Zoran Cetkovic. Za poljoprivredu, sumarstvo i vodoprivredu: dr Jan Kisgeci. Za industriju: Velimir Mihajlovic. Za rudarstvo i energetiku: mr Nikola Sainovic. Za saobracaj i veze: Zarko Katic. Za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i gradjevinarstvo: Uros Banjanin. Za trgovinu i turizam: Sava Vlajkovic. Za rad, boracka i socijalna pitanja: Branka Jesic, dr Jovan Radic. Za nauku i tehnologiju: dr Divna Trajkovic. Za prosvetu: dr Danilo Z. Markovic. Za kulturu: Miodrag Djukic. Za zdravlje: dr Nikola Mitrovic. Za zastitu zivotne sredine: dr Pavle Todorovic. Za omladinu i sport: Dragan Kicanovic, Vladimir Cvetkovic. Za veze sa Srbima izvan Srbije: Stanko Cvijan. Za vere: mr Dragan Dragojlovic. Za informacije: Milivoje Pavlovic. Sekretar Vlade Budimir Jovkovic.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

od 10. februara 1993. godine

PREDSEDNIK: Mr Nikola Sainovic

Potpredsednici: dr Zoran Arandjelovic, Srboljub Vasovic, Dragoslav Jovanovic, dr Danilo Z. Markovic, Stanoje Andjelkovic

Ministri:

Za inostrane poslove: Vladislav Jovanovic. Za unutrasnje poslove: Zoran Sokolovic. Za odbranu: Marko Negovanovic. Za finansije: mr Slavoljub Stanic. Za ekonomske odnose sa inostranstvom i privredni razvoj: Radoslav Mitrovic. Za pravdu: dr Tomislav Ilic. Za poljoprivredu, sumarstvo i vodoprivredu: dr Jan Kisgeci. Za industriju: mr Momir Pavlicevic. Za rudarstvo i energetiku: dr Vladimir Zivanovic. Za saobracaj i veze: Zarko Katic. Za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i gradjevinarstvo: Uros Banjanin. Za trgovinu i turizam: Velimir Mihajlovic, Radisa Djordjevic. Za rad, boracka i socijalna pitanja: dr Jovan Radic, Nikola Ristivojevic. Za nauku i tehnologiju: dr Slobodan Unkovic. Za prosvetu: dr Danilo Z. Markovic, dr Milivoje Lazic. Za kulturu: mr Djoko Stojicic. Za zdravlje: dr Milos Banicevic, dr Borislav Antic. Za zastitu zivotne sredine: dr Pavle Todorovic. Za omladinu i sport: Vladimir Cvetkovic. Za vere: mr Dragan Dragojlovic. Za veze sa Srbima izvan Srbije: Bogoljub Bjelica. Za informacije: Milivoje Pavlovic.

Ministar bez portfelja: Mihalj Kertes. Generalni sekretar Vlade Budimir Jovkovic.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

od 18. marta 1994. godine

PREDSEDNIK: Mirko Marjanovic

Potpredsednici: Slobodan Radulovic, prof. dr Ratko Markovic, prof. dr Slobodan Unkovic, Svetozar Krstic, Slobodan Babic, Nedeljko Sipovac, prof. dr Milutin Stojkovic.

Ministri:

Za unutrasnje poslove: Zoran Sokolovic, Vlajko Stojiljkovic. Za finansije: Dusan Vlatkovic, Borislav Milacic. Za pravdu: mr Arandjel Markicevic. Za poljoprivredu, sumarstvo i vodoprivredu: Ivko Djonovic, Nedeljko Sipovac, prof. dr Jovan Babovic. Za industriju: mr Oskar Fodor, Zivota Cosic. Za rudarstvo i energetiku: dr Dragan Kostic, Srboljub Stankovic. Za saobracaj i veze: Aleksa Jokic, dr Svetolik Kostadinovic. Za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i gradjevinarstvo - a od 28. maja 1996. izmenjen naziv - za gradjevine: dr Branislav Ivkovic. Za trgovinu i turizam - a od 28. maja 1996. izmenjen naziv - za trgovinu: Srdjan Nikolic. Za rad, boracka i socijalna pitanja: dr Jovan Radic, Milivoje Stamatovic. Za prosvetu: prof. dr Dragoslav Mladenovic, prof. dr Jovo Todorovic. Za nauku i tehnologiju: prof. dr Slobodan Unkovic, akademik prof. dr Dusan Kanazir. Za kulturu: dr Nada Popovic-Perisic. Za zdravlje: dr Leposava Milicevic. Za zastitu zivotne sredine: dr Jordan Aleksic. Za omladinu i sport: Vladimir Cvetkovic. Za vere: mr Dragan Dragojlovic. Za veze sa Srbima izvan Srbije: Radovan Pankov. Za informacije: Ratomir Vico, Aleksandar Tijanic, prof. dr Radmila Milentijevic. Za privatno preduzetnistvo: Radoje Djukic. Za turizam: Mirjana Stankovic, Vladimir LJubicic. Za ekonomsku i vlasnicku transformaciju: Milan Beko. Za lokalnu samoupravu: Zoran Modrinic. Za brigu o porodici: Bratislava Morina.

Ministri bez portfelja: Dragan Tomic, Andreja Milosavljevic, Vekoslav Sosevic, prof. dr Milun Babic, Ratomir Vico, Ivan Sedlak, Djura Lazic, Dejan Kovacevic.

Generalni sekretar Vlade Zivka Cica Knezevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /