nedelja, 1. februar 1997.

Sok nedeljom

(Mi) IRA

Mihailo Radojicic

Znate kada je onaj nas zajednicki funkcioner na saveznom nivou rekao na nekoj od televizija u saveznom gradu da Crnogorci nece kao Srbi duvati... u pistaljke i u ostalo nego ce oni na svoj "tradicionalni" nacin obavljati "demokratiju". To sto je on rekao vec se obavlja po Crnoj Gori a on obavlja redovno svoju saveznu duznost i na njega niko ne sumnja. Nije cak osumnjicen ni kao podstrekac. Covjek podstrekava "pravdu" i "istinu" a to nije sumnjivo.

Kako je nekada, u nedavnoj proslosti, bilo romanticno protestovati i biti uhapseno priveden. Kada je Momo na Cetinju jednom prilikom pokazao okupljenim srednji prst, oni su ga po prilici pljunuli a on je njih prvom prilikom pohapsio. Proveli su u suzanjstvu jedno vrijeme a da pritom nijesu trazili nikakav oprost. Kasnije je "nadlezni" dijelio oprost i sakom i kapom ubicama i raznim mjesovitim zlikovcima. U vrijeme apsa cetinjske mladezi lider liberala je zazvao tadasnjeg ministra (UDa) unutrasnjih djela na megdan junacki. Izadji mi ako zena nijesi, izadji mi da se ogledamo. Ovaj zalio u parlamentu na izazov trazeci siru zastitu... i nije mu izisao na megdan, a Perovic opet nije trazio od izazvanog da mu "pred gace i kosulju da se znade da mu je pokoran". I autora ovih pribiljeski su pribiljezili bar dva puta kao privedenog za izvrsena nedjela protiv drzavnika i drzave. Za basnu o Damnjanovom Zelenku su mi sudili bar tri godine, kao i za ostale konje u pratnji. Jednom u nedostatku mene priveli su (njegovu malenkost) mog saradnika, vozaca malih putnickih kola... Makar nesto da privedu. Toliko im se tada privodilo; kada bijahu svi zajedno! Privodili su svakoga ko nije pisao bajke.

A ovi sto sada prave hajke, nista? Sada je veca demokratija ubiti covjeka, nego onda izgovoriti rijec... Narocito kad to oni rade. Sada jedni pregledaju kasete, analiziraju materijale, studiraju dogadjaje a oni drugi sto su do juce bili prvi pucaju u sadasnje (prve) a ukoliko promase opalice u narod. A narod je ovdje vazda bio na drugom mjestu i sekundarna sirovina. Za sekund moze da strada.

Prije smo imali rat za mir, a sada imamo (M)IRU za nemir. Uzroci su nam isti a i posljedice su nam slicne. Opali (u) svoga bliznjega. Dok prva dama Amerike brani svoga Klintona za tucanje, ova nasa... brani za pucanje.

P. S. Ovde se sve zna: Kako Mira svira, "igra" nasa IRA.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /