ponedeljak, 2. februar 1998.

NASTAVAK PREGOVORA O NASLEDJU BIVSE SFRJ

Delegacija SRJ danas u Briselu

Sef jugoslovenskog tima akademik Kosta Mihajlovic odbio da prokomentarise ocekivanja domacih pregovaraca. Delegacija SRJ ostaje u Briselu do 6. februara

Cutanje o namerama:
Akademik Kosta Mihajlovic

Beograd, Beta. - Delegacija SRJ u pregovorima o nasledju bivse SFRJ putuje danas u Brisel na nastavak pregovora sa predstavnicima Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a uz posrednistvo medjunarodnog pregovaraca ser Artura Votsa, potvrdio je danas sef jugoslovenskog tima akademik Kosta Mihajlovic. On je odbio da pre samih pregovora da bilo kakvu izjavu o namerama ili ocekivanjima jugoslovenskih pregovaraca, ocenjujuci da bi to bilo “nekorektno". Jugoslovenska delegacija ostace u Briselu do sestog februara.

Po okoncanju poslednje runde pregovora medju drzavama naslednicama bivse SFRJ, proslog decembra u Briselu, medjunarodni pregovarac ser Artur Vots je rekao da je “umereni optimista". Pregovori su vodjeni na osnovama njegovog Okvirnog sporazuma, koji je pocetkom decembra ponudio drzavama naslednicama.

I SRJ s jedne i ostale cetiri drzave s druge strane ocenile su tada da je medjunarodni pregovarac sporazumom ucinio ustupke drugoj strani, ali da u sporazumu ima poboljsanja u skladu sa predlozima i jedne i druge strane. Vise prema izjavama slovenackih, hrvatskih i makedonskih pregovaraca nego prema skrtim obracanjima javnosti clanova jugoslovenskog tima, moglo se zakljuciti da SRJ ostaje pri stavu da se sva imovina deli u paketu i da se najpre definise pojam drzavne svojine u koju bi spadalo sve sto je finansirano iz saveznog budzeta i federalnih fondova, dakle i imovine u privredi.

Ser Artur Vots je svojim Okvirnim sporazumom predlozio 30. juni 1991. godine kao kljucni datum od koga bi se racunala raspodeli podlozna imovina. U Sporazumu je iznet i stav da bi se dosadasnja blokada u pregovorima mogla prevazici izradom posebnih sporazuma kojima bi bilo reseno pitanje arhiva, podele 600 do 650 miliona dolara vrednog zlata i 4.000 deonica u bazelskoj Banci za medjunarodna poravnanja(BIS), podela diplomatsko-konzularnih predstavnistava i humanitarna pitanja. Naglaseno je da ce se o imovini bivse JNA voditi posebni ekspertski pregovori, dok su pitanja arhiva, penzija i drzavljanstva “svetlo u tunelu".

Savet za primenu mira, koji je pocetkom decembra zasedao u Bonu, bio je precizniji u zahtevima i ostriji u zakljucima, pa je drzave naslednice pozvao da se do 31. marta 1998. godine dogovore. Ako se do toga datuma ovi sporazumi ne postignu, Upravni odbor Saveta ce doneti odluku o daljim koracima medjunarodne zajednice, zakljuceno je pocetkom decembra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /