ponedeljak, 2. februar 1998.

PREMA KOSOVSKOM INFORMATIVNOM CENTRU

Policija blokirala Isnic, vojne kolone u Drenici

Jake policijske snage demolirale namestaj u kucama Galjilja Ahmetdjekaja, Zenuna i Ram Januzaja, s obrazlozenjem da traze oruzje

Pristina. - Kosovski infformativni centar izvestavao je tokom prethodna dva dana o vise policcijskih akcija sirom Kosova. Najveca akcija, sudeci prema ovim izvorima, dogodila se u subotu u selu Isnic kod Decana. Jake policijske snage pojacane oklopnim vozilima su oko sest sati ujutro i sa obrazlozenjem da traze oruzje, blokirale zaseoke u Isnicu u kojima zive porodice Ahmetdjekaj, Januzaj i Baljaj. Tokom ove akcije, koja je trajala preko sest sati, policija je, prema ovim izvorima, koristila s ilu ostavljajuci za sobom dmeolirani namestaj, posebno u kucama Haljilja Ahmetdjekaja, Zenuna Januzaja i Ram Januzaja. Tvrdi se da je tokom ove akcije koriscen i suzavac. Po povlacenju policija je uhapsila i sa sobom povela trojicu Albanaca iz Isnica.

Najveci broj informacija o policijskim intervencijama d osao je tokom vikenda iz Drenice. Lokalni albanski izvori javljaju o primetnoj koncentraciji jakih policijskih snaga u gradskim centrima na ovom podrucju, posebno u Glogovcu, Klini i Srbici, kao i sve vecim pokretima vojnih kolona. Za sada nije jasno da li se radi o dugotrajnijoj koncentraciji ovih snaga na podrucju Drenice ili samo o psiholoskoj demonstraciji moci. Na svim putevima i raskrsnicama puteva kod Srbice, prema Kosovskom informativnom centru, stacionirane su pojacane policijske patrole sa oklopnim vozilima. One su juce sprovodile rigoroznu kontrolu svih prolaznika i automobila, primenjujuci pritom cesto grubu silu prema Albancima. Prema KIC-u, samo do poslepodnevnih casova na saobracajnim punktovima oko Srbice policija je zlostavljala devet Albanaca. Najteze je, prema ovom izvoru, prosao dvadesetsedmogodisnji Djavit Kaljeci, vlasnik auto-skole iz sela Poljac, koga je policija zaustavila na izlazu iz Srbice prema Klini ipretukla tako da mu je morala biti pruzena lekarska pomoc. Najcesci razlog ovakvog postupanja policije je, prema njihovom obrazlozenju, cinjenica da zlostavljani Albanci poticu iz krajeva gde je pucano na policiju. Iz tih razloga, jer su iz sela Vojnik, juce na izlazu Srbice prema Klini zlostavljana braca Ljutfi i Mustaf Krasnici i to u prisustvu Ljutfijeve supruge i njegove dvoje dece od dve i cetiri godine.

I. H.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /