ponedeljak, 2. februar 1998.

Kljucanje na ledu

Marica Vukovic

Izbrisati izgovoreno - jednako je nemoguce kao i iskipelo mleko vratiti u lonac.Tog uzaludnog posla za sada i ne pokusavaju da se late oni koji su trosili pare iz kase Penzionog fonda istovremeno na sva usta govoreci da je kasa prazna.

Predstavnici Republicke vlade ili nisu ocekivali da ce penzioneri sabrati dva i dva, ili su imali tajne namere kad su javnosti obelodanili da je skoro polovina devizne zarade od prodaje Telekoma otisla u penzionu kasu u nameri da se obezbedi redovna isplata penzija. Kako se od tada niko nije usudio da prikaze racunicu gde je potroseno tih 726,7 miliona maraka, sumnja u prljave racune raste poput testa u koje je stavljena pozamasna kolicina kvasca. Penzionerski bes dostigao je tacku kljucanja iako ih drzava vec sest meseci drzi “na ledu" saljuci im cekove sa istim iznosom, januar su okoncali s polovinom penzije i to onom iz novembra, a toplo im je preporuceno da veliki drzavni dug od dve i po penzije zaborave.

Da ce pare od Telekoma stici do Penzionog fonda nije bila nikakva tajna, ali posto do sada nije spominjana devizna cifra, niko nije ni sumnjao da je ona veca od nekoliko desetina miliona maraka. Zbog toga se nije ni postavljalo pitanje gde ce, pored tolikog manjka u penzionoj kasi, te pare biti potrosene. Iznenadnim priznanjem da je oko tri milijarde dinara iz Fonda za razvoj prosledjeno Penzionom fondu otvorilo je slavinu u kojoj je skrivano finansijsko poslovanje ove kuce koju vise niko ne moze da zavrne. Ta suma bila je dovoljna za isplatu dve i po mesecne penzije i celnici Penzionog fonda treba da budu izuzetno vesti matematicari da objasne kako su potrosili tolike pare, a da se isplata penzija nije ubrzala ni za jedan dan.

Ovaj kurcslus na vezama Penzioni fond-Republicka vlada, kao sto to obicno i biva, izazvace lancane kvarove. Sad ce i oni koji su poverovali da ce dinar od benzina odlaziti u penzionu kasu traziti da se u to uvere, mnogi ce sumnjati da i onaj minimalni doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje stize do adrese kojoj je namenjen, a pogotovo ce daleko od istine biti da pare od poreza na alkohol i duvan finansiraju isplatu penzija. Kad bi se svi ovi racuni sabrali penzije bi stizale redovno, ali ocigledno da su u rukama loseg matematicara. Samo sto u ovoj prici los matematicar ima drugo ime.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /