ponedeljak, 2. februar 1998.

VLADIMIR VUKMIROVIC, PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE CRNE GORE, O EVENTUALNOJ DEVALVACIJI

Promena kursa marke - nepozeljna

Podgorica. - Privreda Crne Gore je protiv devalvacije. Devalvacija dinara u odnosu na njemacku marku izazvala bi gubitke u proizvodnji, po osnovu povecanih troskova tekuceg poslovanja, a i po drugim osnovama, tako da najvecem broju preduzeca ova mjera ne bi odgovarala - izjavio je za podgoricku “Pobjedu" Vladimir Vukmirovic, predsjednik Privredne komore Crne Gore.

On je ocijenio da bi devalvacija odgovarala samo onima koji su prezaduzeni, i koji moraju da vracaju dugove, kao i onima koji imaju uloge na deviznim racunima.

Konstatujuci da se u posljednje vrijeme ne nalaze mehanizmi, kojima bi se sprijecio rast novcane mase preko realnih potreba, koje proizlaze iz rasta privrednih aktivnosti, Vukmirovic je rekao da Narodna banka Jugoslavije, prema njegovim informacijama, nije za to da se mijenja kurs.

Vukmirovic podvlaci da bi devalvacija privrede “nanijela vise stete nego koristi", izuzimajuci u tome turisticku djelatnost, i izvozno orijentisana preduzeca. “Svi znamo da je sadasnji kurs 3,3 dinara za jednu njemacku marku daleko od realnog, i sigurno je da ne moze biti stimulativan za turisticku privredu, kao ni za ostala izvozna preduzeca", konstatuje predsjednik Privredne komore Crne Gore, zalazuci se za rjesenje kojim bi se ispravila sadasnja nepravda prema izvoznicima.

B. I. M.

U KRAGUJEVCU TOKOM VIKENDA MARKA IZMEDJU 4,7 I 5 DINARA

Policija hapsila dilere

Kragujevac. - Na crnom deviznom trzistu u Kragujevcu dileri su juce pre podne jednu nemacku marku kupovali za 4,5, a prodavali po pet dinara.

Prvog dana vikenda, medjutim, kupoprodajni kurs marke ovde je iznosio 4,5-4,7 dinara. Policija je tog dana neumorno krstarila centrom grada, tako da je u ovdasnjoj pesackoj zoni i okolnim ulicama bilo malo dilera. Saznaje se da je veca grupa njih u subotu i privedena u ovdasnji MUP.

Z. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /