ponedeljak, 2. februar 1998.

NEZAVISNI SINDIKAT RADNIKA PTT SRBIJE O KORUPCIJI U SVOJOJ FIRMI

Pare za penzije postoje

Pred Novu godinu, u vreme kada su iz Postanske stedionice stizale tvrdnje da nema para za isplatu penzija, pare su zapravo stajale tri dana u raznim postama Srbije. I sada ima novca da se penzije isplate pre utorka, tvrde u ovom sindikatu

Beograd. - “Javno preduzece PTT Srbije je jedan ogroman sistem za pranje novca. Najveci u Republici." Ovim recima su Dragan Zafirovic, predsednik Nezavisnog sindikata PTT Srbije i njegove kolege iz najuzeg rukovodstva sindikalne organizacije, (kojoj je pristupnicom poklonilo poverenje deset odsto od oko 31.000 zaposlenih u PTT Srbije), na jucerasnjoj konferenciji za stampu u prostorijama UGS “Nezavisnost" zapoceli seriju optuzbi na nezakonito poslovanje u svojoj firmi i sve ociglednije pretvaranje holdinga PTT Srbije u politicku firmu (dovodjenjem na rukovodece polozaje pripadnike SPS, JUL i ND).

Prema tvrdnjama celnika Nezavisnog sindikata PTT Srbije, potkrepljenim “izuzetno sigurnim i poverljivim informacijama", ako na odredjenim mestima bude reseno da se i ostatak PTT proda, to ce biti uradjeno, i pored toga sto strucni ljudi u ovoj firmi tvrde da do toga nece doci. Najavljujuci da ce se protiv eventualne dalje prodaje boriti generalnim strajkom, da bi zastitili interese radnika i penzinera PTT, ali i ostalih gradjana Srbije, koji su, kupujuci prikljucak, ulagali u telekomunikacioni sistem, Nezavisni sindikat PTT istice da su samo njihovi clanovi sposobni da paralisu rad celog sistema u slucaju obustave rada. Isticuci da sumnjaju i u samu prodaju dela PTT Srbije Stetu, jer je ova italijanska firma nedavno odobrila 80 miliona DEM kredita Telekomu za kupovinu 16 Alkatelovih centrala, celnici Nezavisnog sindikata su istakli da je u periodu kada je navodna prodaja obavljana, medjunarodna zajednica Stetu blokirala sav novac u svajcarskim bankama.

- Ne zna se odakle je usao novac koji je u to vreme usao u zemlju. A uslo je nesto novca za kupovinu socijalnog mira, rekao je Zafirovic isticuci da su njihovom sindikatu dostupni podaci i o tome da se ovih dana ne stampaju nove kolicine novca.

Novac je, prema tvrdnji celnika Nezavisnog sindikata PTT Srbije odstampan jos pre sest-sedam meseci. Govoreci o tehnologiji “pranja para u PTT Srbije" ucesnici jucerasnje konferencije za stampu su istakli da se pred isplatu njihovih plata pare na volseban nacin stvore u Postanskoj stedionici i u postama, iako ih pre toga nema. Naveli su, takodje, da su pred Novu godinu, u vreme kada su iz Postanske stedionice stizale tvrdnje da nema para za isplatu penzija, pare zapravo stajale tri dana u raznim postama po Srbiji. Cekalo se da “neko nekome javi da isplata moze da pocne". Prica se, tvrde dalje iz Nezavisnog sindikata, ponavlja i ovih dana, iako bi isplata penzija mogla da pocne i pre utorka.

Navodeci da pored Postanske stedionice u mahinacijama s parama ucestvuje i Post banka kao i izvesna stambena zadruga, koja, iako je privatno vlasnistvo, koristi znak PTT. Na racun ove stambene zadruge culi su se i protesti zbog zelenaskih kredita radnicima PTT. Uz to, pare se “peru" i kroz razna sponzorstva, sportske ekipe...

Nezavisni sindikat PTT Srbije nadalje svoje poslovodstvo optuzuje da im je samo u prvih sest meseci prosle godine zakinulo po 1.500 do 2.000 DEM jer nije postovan kolektivni ugovor. Kako tvrde, umesto akontacije decembarske plate pred Novu godinu su dobili samo topli obrok, a poslovodstvo svoje firme su optuzili da ne placa doprinose za penziono i invalidsko osiguranje. Najavljujuci da ce o ovome vise detanja reci za desetak dana, novinarima su naveli i cinjenicu da nemaju svi radnici u PTT Srbije iste nadoknade na ime toplog obroka.

Okrivljujuci za stanje u PTT Srbije i celnike Samostalnog sindikata PTT Srbije, koji su, prema njihovim tvrdnjama korumpirani, clanovi Nezavisnog sindikata tvrde da nema tehnoloskih viskova u ovoj firmi, da bi gradjani bili zadovoljniji kada bi se posao pravilno organizovao, i da se na radnike koji su clanovi Nezavisnog sindikata, konstantno vrsi pritisak.

J. P.

Korupcija

Na novinarsko pitanje o korupciji celnici Nezavisnog sindikata PTT Srbije su istakli da ona postoji, da je u pitanju mafijaski sistem, da se za dobijanje novih prikljucaka placa, ali da oni ne smeju da obelodane ko je ukljucen, zbog odmazde. Kako kazu, neki direktori u okviru firme su i sami ogorceni korupcijom, pa se obracaju “Nezavisnosti".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /