ponedeljak, 2. februar 1998.

JUCE SVECANO OBELEZEN 1. FEBRUAR, DAN NOVOG SADA

Dan kada su poceli procvat i bogatstvo

Otvorena izlozba o elibertaciji Novog Sada, odrzana svecana akademija i rok koncert. Neimenovani odbor pozvao Novosadjane da ne svetkuju vec da se okupe na grobu Svetozara Miletica

Premijernim izvodjenjem “Pesme Novom Sadu" - autorke teksta i muzike prof. Teodore Pfajfer - Devojacki hor “Ljube" obelezio je prvi dan izlozbe “250 godina od elibertacije Novog Sada", juce otvorena u Galeriji strane umetnosti u cast rodjendana grada i u spomen “dana prvog, meseca februara, leta Gospodnjeg 1748. godine", kada je Poveljom carice Marije Terezije u Becu, grad dobio svoje ime i status slobodne kraljevske varosi.

Izlozbu, ciji su autori visi kustosti Muzeja grada mr Agnes Ozer i Ljubomir Vujaklija, otvorio je potpredsednik Skupstine grada dr Predrag Filipov, iznevsi da “u istoriji Novog Sada ima vise znacajnih datuma, ali je 1. februar 1748. godine presudno uticao na ekonomski i svaki drugi razvoj kao i procvat grada".

Hod kroz vekove

Postavka, koja je svojevrsni, znalacki odabran hod kroz proteklih 250 godina grada, muzeoloski je rezime samo nekih od brojnih eksponata o istoriji Novog Sada. Posetioci ce u naredna dva meseca imati priliku da, izmedju ostalog, vide: ugovor o pozajmljivanju novca, sklopljenog izmedju stanovnika Petrovaradinskog sanca i Djordja Zaigara za otkup statusa slobodnog kraljevskog grada iz 1747. godine; Statut slobodne kraljevske varosi Novog Sada iz 1748. godine na latinskom, srpskom i madjarskom jeziku; zakletvu gradskog sudije i senatora... zatim spisak izabranih gradjana; dokument sa otiskom velikog i malog gradskog pecata; mnoge upotrebne predmete, kostime i portrete tadasnjih Novosadjana... Najstariji eksponat je ikona Bogorodice sa Hristom, koja potice iz sredine 15. veka, a koju su grcki Novosadjani doneli sa sobom.

Obelezavanje jubileja nastavljeno je sinoc svecanom akademijom u Srpskom narodnom pozoristu, na kojoj je govorio gradonacelnik dr Stevan Vrbaski. Bogatim programom, ciji su autori Voja Soldatovic i Ismet Atic, pred mnogobrojnim gradjanima i gostima iz zemlje i inostranstva, oslikana je istorija grada sa svom multietnickom i multikonfesionalnom raznolikoscu. Uz secanja na najvaznije gradske kulturno-istorijske dogadjaje izvedena su muzicko-scenska dela novosadskih Srba, Madjara, Rumuna, Rusina, Slovaka, Roma i Jevreja.

Odbor “protiv nametanja"

U knjizari “Most" otvorena je prodajna izlozba Izdavacke kuce “Prometej" na kojoj su s popustom ponudjene knjige novosadskih autora i knjige o Novom Sadu.

Svecani dan je zavrsen rok koncertom u SPC “Vojvodina", na kome je nastupilo 13 vojvodjanskih bendova. Tokom jucerasnje prvofebruarske svecanosti protivnici obelezavanja 250. rodjendana grada “uskladili" su svoj nastup sa, isti dan u loklanom listu objavljenim saopstenjem GO SPS, u kome novosadski odbor ove partije obrazlaze svoje neucestvovanje u proslavi dva i po veka grada. Socijalisti smatraju da proglasenje 1. februara za Dan grada ne uvazava misljenje i volju gradjana, kao i novosadskog ogranka Srpske akademije nauka. Neimenovani “Odbor protesta protiv nametanja tudjinskih simbola i tradicija" izrazio je svoje nezadovoljstvo “nametanjem 1. februara" jer on, po njihovom misljenju, “simbolizuje vekove srpskog podanistva Habsburskoj monarhiji". Odbor je pozvao gradjane da se uz TV kamere (kojih nije bilo na otvaranju izlozbe) okupe na grobu Svetozara Miletica.

B. Opranovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /