ponedeljak, 2. februar 1998.

MASOVNO TROVANJE LOZOVOM RAKIJOM NISKOG PRIVATNOG PROIZVODJACA "ZIVADINOVIC"

Za sedam dana devetoro preminulih

Vlasnik PP Miroslav Zivadinovic uhapsen, a njegove radnje zatvorene

Nis. - Od posledica trovanja metil alkoholom iz lozove rakije koju proizvodi i puni PP "Zivadinovic - Nis" u ovom gradu u proteklih sedam dana preminulo je devet osoba, dve osobe se nalaze u kriticnom stanju, a jedna je oslepela, saopsteno je u niskom Klinickom centru i SUP-u.

"Na klinikama niskog Klinickog centra u prethodnih sedam dana od trovanja metil alkoholom preminule su cetiri osobe. Jos nemamo tacan broj jer tek sada na osnovu simptoma zakljucujemo da su preminuli bili otrovani metil alkoholom. Nase sumnje potvrdice tek toksikoloska anliza krvi", rekla je juce dezurni lekar na Klinici za endokrinologiju niskog Klinickog centra Zorka Burazor. Prema njenim recima na Klinici je na lecenju zadrzano 11 osoba.

Direktor niskog Klinickog centra Cedo Kutlesic izjavio je tokom vikenda da je javnost alarmirana nakon sve veceg broja pacijenata sa slicnim tegobama koji su se javljali niskom KC. "KC je u mobilnom stanju, angazovane su dodatne ekipe i obezbedjena su sredstva za detoksikaciju", rekao je Kutlesic.

U Nisu se strahuje da tragican bilans od devet zrtava nije potpun. Tek proslog vikenda je saopsteno da je medju prvim zrtvama lozove rakije sa etiketom na kojoj je slika guslara bio Miodrag Pajovic (41) iz Nisa na cijoj sahrani je sluzena sporna rakija od cega je kasnije preminuo i njegov brat Jovan Milojkovic (33), dok se njegova majka Milijada Milojkovic nalazi u teskom stanju na niskom KC.

Od trovanja metil alkoholom preminuli su jos i: Smiljka Vukajlovic (64), Sinisa Cekic (36), Radovan Ristic, Goran Arandjelovic (33), Petar Jankovic (54) ,Dragoslav Didic (63) i Ljubisa Stankovic (65). U niskom Klinickom centru hospitalizovan je i Petar Stanojevic koji se nalazi u zivotnoj opasnosti kao i Salih Zekic koji je nakon konzumiranja lozove rakije oslepeo.

Niski SUP je saopstio da je vlasnik PP "Zivadinovic" Miroslav Zivadinovic koji je proizvodio "otrovnu" lozovacu, uhapsen, a njegove radnje u gradu su zatvorene. Niska policija je tokom vikenda "preduzela mere u cilju sprecavanja" dalje distribucije lozove rakije PP "Zivadinovic" koja je, sem u Nisu, prodavana i u okolnim gradovima.

Z. Kosanovic

Simptomi

Pacijente otrovane metil alkoholom karakterise modra boja, pojacani psihomotorni nemir, bolovi u trbuhu i kicmi, smetnje u vidu i postepeno upadanje u komu iz koje se veoma tesko izlazi

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /