ponedeljak, 2. februar 1998.

NOVINAR "NASE BORBE" IZ VRANJA VOJKAN RISTIC 15 SATI ZADRZAN U SUPU NA "INFORMATIVNOM RAZGOVORU"

Okani se pisanja o Dragomiru Tomicu!

"Ocigledna namera je bila da se za moje ime i ime "Jumka" veze inicijativa za pisanje knjige o Tomicu i da se tu navede i ime Stanise Janjica iz "Jumka", kaze Vojkan Ristic

Vranje. - Nakon nekoliko poziva na "informativni razgovor" telefonom, dva inspektora SUP-a Vranje dosli su u petak, 30. januara, oko 7 casova izjutra, u stan novinara "Nase Borbe" iz Vranja Vojkana Ristica, "s molbom da na informativni razgovor podje sa njima".

Prema Risticevom svedocenju, nakon vise od sat i po cekanja, pojavio se "nadlezni" Vujica Velickovic, koji je "polako nagovestavao temu razgovora". - Rekao mi je da ima mnogo prituzbi na moje pisanje, od zdravstvenog centra do privrede, da bi na moje inistiranje otkrio da su pravi povod tekstovi o ministru koordinatoru Dragorimu Tomicu i drugim vidjenim ljudima iz Vranja i okoline. Pitao je i: " da li ti posle svega pises i nekakvu brosuru o ministru Tomicu".

Velickovic je zatrazio da vidi rukopis knjige, jer je SUP navodno anonimno dobio prijavu protiv Ristica da u izdanju "Nase Borbe" priprema knjigu o Dragomiru Tomicu, a nakon gotovo dvocasovnog ispitivanja zatrazio je i da dokumentaciju i rukopis knjige potrazi u Risticevoj kuci.

- Iako se dotle gotovo nismo znali, nacelnik Velickovic dovezao je "jugo" tacno do mog stana. Komotno je usao u radnu sobu, trazeci "rukopis knjige" i porucujuci da se moji ukucani ne uznemiravaju, "jer je sve na drugarskoj osnovi". Nakon detaljnog razgledanja sobe i povrsnog pregleda dokumentacije sa tekstovima iz "Nase Borbe", odlucio je da, radi fotokopiranja, ponese tekstove iz nekih beogradskih listova i moje tekstove "o poslovima ministra Tomica s Dafinom Milanovic" , prica Vojkan Ristic.

Po odlasku je Velickovic pozvao Ristica da u toku dana dodje po svoju dokumentaciju, a kada je oko 13.30 otisao u nacelnikovu kancelariju receno mu je: "Ti i ja danas moramo neke stvari da zavrsimo". To je trajalo do 23.15 casova.

- U SUP-u su po svaku cenu zeleli da saznaju da li sam napisao knjigu o Dragomiru Tomicu, posto se "intenzivno bavim njime u NB". U sve je kao "adut" bilo ukljuceno skromno sponzorstvo "Jumka" za objavljivanje knjige "Cir" s tekstovima koji su kao moja kolumna objaljivani u "Narodnim novinama" iz Nisa i dopunjeni prilozima iz NB vezanim za Pcinjski okrug, a nemaju veze s Tomicem. Ocigledna namera bila je da se za moje ime i ime "Jumka" veze "inicijativa za pisanje knjige o Dragomiru Tomicu i da se tu navede ime Stanise Janjica iz "Jumka", kao nekakvog nazovi sponzora" - kaze Ristic.

Epilog ovog dogadjaja je izgleda uslovan - Risticu nije vracena dokumentacija, najavljeno mu je da ce, "ako zatreba", ponovo biti priveden, te mu je "ljubazno zatrazena vizit-karta".

LJ. Gogic

"Drugarska" opomena

Novinaru "Nase Borbe" iz Vranja Vojkanu Risticu skrenuta je paznja da "ni slucajno o ovome nista ne objavljuje, jer treba i posle svega da se sa nacelnikom Vujicom pogleda u oci". Drugarski mu je savetovano da se "okane pisanja o Dragomiru Tomicu u 'Nasoj Borbi'", a pogotovo "da ne sme da se upusta u pisanje knjige".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /