ponedeljak, 2. februar 1998.

ZAMENIK SEFA BRITANSKE DIPLOMATIJE DANAS U BEOGRADU

Danas susret Lojd-Jovanovic

Stav da je Kosovo iskljucivo unutrasnje pitanje Jugoslavije ili Srbije - smesan, izjavio Toni Lojd za Bi-Bi-Si, naglasavajuci da se od Beograda ocekuje da se pridruzi ostatku Evrope

Beograd, Beta. - Zamenik ministra spoljnih poslova Velike Britanije Toni Lojd sastace se danas u deset sati sa ministrom spoljnih poslova Jugoslavije Zivoradom Jovanovicem, saznaje se u Ambasadi Velike Britanije u SRJ. Sastanak ce biti odrzan u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu, posle cega ce se, oko 11 sati, Lojd najverovatnije obratiti novinarima.

Nakon toga zamenik ministra spoljnih poslova Velike Britanije otputovace u Podgoricu, gde ga ocekuje susret sa crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem. Kako je Beti saopsteno u britanskoj ambasadi, Lojd ce nakon toga otputovati u Skoplje.

Zamenik ministra inostranih poslova Velike Britanije Toni Lojd prenece vlastima u Beogradu poruku da London i medjunarodna zajednica zele da vide napredak u vezi sa demokratizacijom u Jugoslaviji, situacijom na Kosovu i garancije da ce biti postovane nedavno izborne promene u Crnoj Gori. Lojd je u izjavi za radio Bi-Bi-Si izrazio uverenje da je poruka koju nosi sagovornicima u Beogradu “dosledna". “Poruka glasi da izvan Beograda postoje Britanija, Evropska unija i svet koji ocekuju njegovu odluku da se pridruzi ostatku Evrope.

Zelimo da vidimo napredak u vezi sa demokratizacijom, situacijom na Kosovu, i garancije da ce nedavne izborne promene u Crnoj Gori biti postovane te da ce doci do saradnje sa njenim novoizabranim predsednikom. To su dakle pitanja na koja cemo staviti naglasak", rekao je Lojd. Zbog povisenih napetosti na Kosovu, Lojd je rekao da treba sto pre da se uspostavi dijalog izmedju Srba i kosovskih Albanaca kako ne bi bila propustena prilika da se pronadje medjusobno prihvatljivo resenje. On je izrazio neslaganje sa stavom da je Kosovo iskljucivo unutrasnje pitanje Jugoslavije i Srbije.

“Mislim da smo u savremenom svetu navikli na to da oni koji dobijaju dijalog insistiraju na tome da su ovakve stvari iskljucivo unutrasnja pitanja. Ali u svetu u kojem zivimo takav stav je iskreno receno smesan. Postoje zajednicki interesi, dok u slucaju Kosova i bez toga znamo kakav uticaj ono ima na region, na Albaniju i na Makedoniju", rekao je Lojd. On je, medjutim, istakao da medjunarodna zajednica “jasno prihvata da buducnost Kosova lezi u okviru Srbije". “Niko ne zeli da se poigrava sa tim, no unutar tog srpskog okvira politicari u Beogradu moraju da se suoce sa politickim predstavnicima kosovskih Albanaca i da sa njima stupe u dijalog", objasnio je britanski diplomata.

“Mislim da vecina ljudi razume da granice sirom Balkana moraju da opstanu i da smo imali dovoljno promena u tom pogledu", dodao je on. “Ali ako Srbi na Kosovu i drugde strahuju da bi povecanje napetosti moglo da dovede do promene takvog stava, ono sto mogu da garantujem je da ce ta napetost neumitno porasti u nedostatku dijaloga dve strane", upozorio je Lojd.

Povodom akcija ilegalne organizacije Oslobodilacka vojska Kosova (OVK), Lojd je istakao da ne postoje okolnosti pod kojima bi britanska vlada podrzala teroristicke akcije ili nasilje bilo koje strane. Sto se tice konkretnog predloga o pokretanju srpsko-albanskog dijaloga koji ce izneti tokom posete Beogradu, Lojd je spomenuo evropske organizacije poput Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koje su vec nudile svoje posredovanje. “Ono sto je sada potrebno je da strane u zemlji shvate da se ovde ne radi o mesanju u unutrasnje stvari, vec o delu neophodnog procesa smanjenja napetosti i traganja za dugorocnim resenjem", istakao je zamenik sefa britanske diplomatije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /