ponedeljak, 2. februar 1998.

NASTAVLJENA JAVNA RASPRAVA DVA SUPROTSTAVLJENA KRILA DPS

Posle sporazuma - nesporazumi

Predrag Bulatovic, sef poslanickog kluba DPS - Momir Bulatovic, upozorava Dragana Djurovica, da se ne postuje duh Sporazuma koji su njih dvojica potpisali

Podgorica. - Politicka partija Momira Bulatovica optuzila je ponovo DPS CG da ne postuje Sporazum o razrjesenju politicke krize u Crnoj Gori i da, pored ostalog, zeli da odgodi prijevremene parlamentarne izbori za jesen.

U pismu koje je Predrag Bulatovic, sef poslanickog kluba DPS - Momir Bulatovic, uputio sefu poslanickog kluba DPS CG Draganu Djurovicu, navodi se da je sjednica Zakonodavnog odbora Skupstine Crne Gore pokazala nepostovanje duha Sporazuma koji su njih dvojica potpisali, u prisustvu saveznog premijera dr Radoja Kontica.

- Na danasnjoj sjednici Zakonodavnog odbora Skuupstine Crne Gore, kojoj predsjedava predstavnik vase politicke grupacije, suprotno duhu ustavnih normi i suprotno odredbama tacke 2b, 2c i 2d Sporazuma, proistekao je stav da ce Skupstina Crne Gore na narednoj sjednici u stvari samo glasati o ranije usvojenim tekstovima Zakona o birackim spiskovima i Zakona o javnom informisanju - upozorio je Bulatovic. Bulatovic je skrenuo paznju i na to da druga strana nije ispostovala ni onaj deo Sporazuma “o potpisivanju posebnog sporazuma o administrativnim i materijalno-tehnickim pitanjima".

U izjavi za javnost, kojom je, u stvari, odgovoreno na Bulatovicevo pismo, Dragan Djurovic je odbacio optuzbe, i drugoj strani pripisao “strah od dogovorenog, nesigurnost u zadatu rijec, pa i opravdanje pred pristalicama, koje ih svakodnevno pitaju zbog cega su potpisali ovaj sporazum i zasto u njemu nema zahtjeva sa podgorickog mitinga".

- Bulatovicevoj grupaciji je savrseno poznato da su Zakon o birackim spiskovima i Zakon o javnom informisanju odredjeni kao tacke dnevnog reda sednice Skupstine, zakazane za 3. februar. To znaci da ce se o njima voditi rasprava u skladu sa Poslovnikom Skupstine, kao o svim drugim zakonima - precizirao je Djurovic, uz napomenu da nijedno skupstinsko radno tijelo ne moze svojim zakljuccima ugroziti poslovnicke odredbe.

Djurovic je negirao i Bulatovicev navod o nepostovanju onog dijela Sporazuma koji se tice administrativnih i materijalno-tehnickih pitanja, obavjestavajuci da su poslovni direktor DPS CG i Bulatoviceve politicke grupacije, ostvarili kontakt i zapoceli razgovore, “koji treba da se zavrse saglasnoscu volje dvije strane, a ne bilo cijim ultimatumom".

D. Vukovic

Takticki alibi

Bulatovicevi socijalisti nemaju nista protiv novih izbora za Vijece gradjana saveznog parlamenta, cak su za njih veoma zainteresovani, jer smatraju da bi “osvojili vise mandata u odnosu na sadasnje stanje", predoceno je javnosti u najnovijem saopstenju poslanickog kluba DPS - Momir Bulatovic. Problem je, medjutim, u tome sto bulatovicevci smatraju da je savezni parlament upravo mjesto za pokretanje ovakve inicijative, a ne kako to sada cine njihovi politicki protivnici.

- Uvjereni smo da se pravi smisao ove inicijative sastoji u pokusaju odlaganja republickih izbora, sto je potez visokog politickog rizika, dokaz neodgovornosti i nezrelosti crnogorske vlasti, i put koji dodatno destabilizuje prilike u Crnoj Gori, zakljucuje se u saopstenju poslanickog kluba DPS - Momir Bulatovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /