ponedeljak, 2. februar 1998.

POSLANICI “LISTE ZA SANDZAK DR SULEJMAN UGLJANIN" RAZGOVARALI S DRAGANOM TOMICEM, PREDSEDNIKOM SKUPSTINE SRBIJE

“Bosnjaci iz Sandzaka su ugrozeni"

Beograd. - Na zahtev poslanika “Liste za Sandzak dr Sulejman Ugljanin", predsednik Skupstine Republike Srbije, Dragan Tomic, razgovarao je s poslanicima, dr Fevzijom Muricem, arh. Dzemailom Suljevicem i dipl. politikologom Semsudinom Kucevicem. Oni su ga upoznali s teskim polozajem bosnjackog naroda Sandzaka koji datira od vremena kada su Bosnjaci izbaceni iz Ustava (’92), zapisano je u informaciji Muslimanskog nacionalnog vijeca Sandzaka.

U tekstu se kaze da su “poslanici upoznali gospodina Tomica s masovnim progonstvima Bosnjaka Sandzaka, masovnim otmicama, ubistvima, paljevinama i unistavanjem stambenih i vjerskih objekata, politickim procesima koji su jos u toku i s problematikom izbjeglica i raseljenih lica kojima vlasti SRJ onemogucavaju povratak u njihove domove".

Istaknuto je takodje da su “Bosnjaci Sandzaka na poziv Muslimanskog nacionalnog vijeca Sandzaka (MNVS) prihvatili izlazak na izbore s ciljem da ucestvuju u demokratizaciji SRJ, da podrze mirovnu opciju nakon Dejtona i stvore povoljniju klimu za rjesavanje statusa Sandzaka i statusa Bosnjaka u SRJ". Tomic je upoznat i s tim da se “polozaj Bosnjaka ni u cemu nije popravio u postizbornom periodu; suspendovana je demokratska vlast u Novom Pazaru, ukinut poslanicki imunitet saveznom poslaniku dr Sulejmanu Ugljaninu, koji je sef pobjednicke Koalicije i predsjednik MNVS i pokrenut je politicki proces protiv njega, te incidentu u Skupstini Srbije u Odboru za urbanizam", konstatovano je u informaciji prosledjenoj u subotu; uz ocenu da su poslanici ukazali na neprihvatljiv odnos drzavnih organa prema Bosnjacima Sandzaka i njihovim legitimno izabranim predstavnicima, postavljajuci pitanje: “Da li ima smisla i svrhe daljeg ucesca u radu institucija ove drzave?"

Na kraju saopstenja stoji da je gospodin Tomic zamoljen da “preduzme odgovarajuce korake u cilju vracanja medjunacionalnog povjerenja i stvaranja klime za rjesavanje statusa Sandzaka Bosnjaka u SRJ".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /