ponedeljak, 2. februar 1998.

OKRUGLI STO CENTRA ZA ANTIRATNU AKCIJU O NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA

NVO ne radi protiv drzave

U mnogim zemljama vlada budzetom predvidja sredstva za delovanje NVO i tamo nema disidentskih sindroma, kazao je prof. dr Ivan Ivic

Beograd. - Najakutniji problemi nevladinih organizacija (NVO) u Srbiji su njihova nedovoljna medjusobna saradnja i skoro nikakva saradnja s drzavnim organizacijama i institucijama. Pomenuti problemi “iskristalisali" su se na subotnjem okruglom stolu Grupe “Most" Centra za antiratnu akciju, na Filozofskom fakultetu, gde se okupilo tridesetak predstavnika NVO, uglavnom iz Beograda, i sa po jednim predstavnikom iz Subotice, Novog Sada i Sapca. Specifican je slucaj Gradjanskih inicijativa, koje imaju sediste u Beogradu, ali deluju samo u “unutrasnjosti", smatrajuci da je glavni grad “prezasicen", a “sasvim specifican" dolazak Mire Grujic, iz Ministarstva prosvete Srbije.

Razgovori za okruglim stolom imali su za cilj da skrenu paznju javnosti na kvalitetne edukativne aktivnosti (usmerene na stvaranje preduslova za razvoj civilnog drustva u Jugoslaviji) i da razmene informacije i odnosno dogovore o problemima u radu - bez obzira da li se organizacija bavi decom, omladinom, marginalizovanim grupama (izbeglicama, Romima...) ili nekim drugim ciljnim grupama.

Profesor dr Ivan Ivic, s beogradskog Instituta za psihologiju, kljucnim problemom smatra upravo nepostojanje saradnje sa vladinim organizacijama i istice da je jedino Jugoslovenski centar za prava deteta uspeo (u resavanju problema maloletnicke delinkvencije), zajedno da radi sa Ministarstvom pravde.

- U mnogim zemljama vlada budzetom predvidja sredstva za delovanje nevladinih organizacija i tamo nema disidentskog, odnosno opozicionog sindroma NVO. I ovde bi trebalo da bude jasno da NVO ne rade protiv drzave, da je saradnja moguce, uz puno ocuvanje nezavisnosti NVO. Ako tu fazu ne preskocimo, one ce i dalje biti marginalizovane - smatra Ivic. On je zamerio domacim nevladinim organizacijama na zatvorenosti i nespremnosti za povezivanje.

Predlog profesora Ivica bio je da se “do daske" otvoreno prica o ovim pojavama, kao i da se jasno kaze da u “pravim NVO ljudi ne samo da rade volonterski, vec i sami daju novac za rad organizacija", dok kod nas, “u situaciju u kojoj zivimo i radimo, taj rad ne moze biti volonterski. Oko Fonda za otvoreno drustvo nastala je prava guzva kako bi se dobila njihova naklonost i finansijska sredstva".

Naglasavajuci da na okrugli sto nije dosla kao zvanicni predstavnik Ministarstva prosvete, Mira Grujic je ocenila da “ima smisla na ovakve skupove dovoditi i zvanicnike", jer mogu da se razmene korisne informacije. Ona smatra da je presudna uloga medija za predstvaljanje aktivnosti NVO. Pitanje iz sale “na kojim medijima" - ostalo je bez (ocekivanog) odgovora.

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /