utorak, 3. februar 1998.

JUCE U HOTELU “HAJAT" OBELEZENA TRECA GODISNJICA NASEG LISTA

Nagrada za toleranciju “Nase Borbe" albanskim studentima sa Kosova

Tradicionalnu godisnju novinarsku nagradu “Stanislav Stasa Marinkovic" ravnopravno dele Dragoljub Petrovic, novinar rubrike “Drustvo" i Tanja Jakobi, urednica Ekonomske rubrike. Karikaturisti Predragu Koraksicu specijalna nagrada Upravnog odbora naseg lista

Specijalno priznanje: Glavni i odgovorni
urednik "Nase Borbe" Miomir Brkic urucuje
nagradu karikaturisti Predragu
Koraksicu Koraksu
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Nezavisna unija studenata albanskog univerziteta u Pristini ovogodisnji je dobitnik Nagrade “Nase Borbe" za toleranciju. Tako je vecinom glasova odlucio ziri naseg lista prihvatajuci predlog i obrazlozenje Miroslava Hristodula, studenta iz Beograda, u kojem se, izmedju ostalog, kaze: “Ogromni izgledaju njihovi napori da budu mirni, dostojanstveni i strpljivi, ali i spremni, odlucni i uporni u svojim legitimnim zahtevima i istrajni u odbijanju svoje diskriminacije."

Miroslav Hristodulo ciji je predlog dobio najvise glasova kaze dalje u svom obrazlozenju da su “nenasilje Nezavisne unije studenata albanskog univerziteta u Pristini u misljenju, delima i recima, kao i iskazana kultura u protestovanju, bele majice i bedzevi kao identifikacija , njihove knjige i protestni proglas koje su nosili na demonstracijama - najveci doprinos promovisanju tolerancije medju ljudima".

U hotelu “Hajat" juce je dodeljena i tradicionalna godisnja novinarska nagrada

“Stanislav Stasa Marinkovic" koju su ravnopravno podelili Dragoljub Petrovic, novinar rubrike “Drustvo" i Tanja Jakobi, urednica Ekonomske rubrike. Ziri je ocenio da je Dragoljub Petrovic “u godinama kad je kriminal najveci procvat doziveo u sprezi sa vlascu, svojim pisanjem nekad direktno a nekad indirektno ukazivao na veze, ponasanje i delatnost tih licnosti i njihove odnose sa establismento, sto podrazumeva i veliku licnu hrabrost". Zahvaljujuci autorskom doprinosu Tanje Jakobi, pise u obrazlozenju zirija, Ekonomska rubrika je svakodnevno pruzala obilje cesto ekskluzivnih informacija a njeni tekstovi citirani su u ozbiljnim bankarskim i ekonomskim krugovima. Specijalnu nagradu Upravnog odbora “Nase Borbe" dobio je karikaturisra Predrag Koraksic - Koraks.

Proboj u sektoru policije:
Dragoljub Petrovic

U najuzem izboru za Nagradu za toleranciju “Nase Borbe" bili su i Centar za kulturnu dekontaminaciju pod upravom Borke Pavicevic, kao i emisija Radija Slobodna Evropa “Most" i njen autor Omer Karabeg.

Povodom dodele Nagrade pristinskim studentima licni izaslanik generalnog sekretara Saveta Evrope (koji je pokrovitelj) i clan zirija Fransiz de Suza, u govoru na jucerasnjoj svecanosti, podrzala je dobitnike jer "u uslovima kad ne postoje institucije koje rade na sirenju tolerancije i poverenja Nagrada "Nase Borbe" predstavlja vesnik razvoja takvih institucija. Priznanje albanskim studentima je isticanje znacaja dijaloga a on je uvek bolji nego konflikt". Bose Hedberg, specijalni savetnik generalnog sekretara Saveta Evrope izjavio je da se "demokratija mora braniti svakodnevno, sto vazi i za nezavisne medije i za novinare kojima se mora dopustiti da slobodno izvestavaju o zbivanjima u drustvu, kako bi gradjanima omogucili da na pravi nacin donose sud o vodjenju javnih poslova."

Poruka albanskih studenata

"Iskreno vam se zahvaljujemo sto ste "Nagradu za toleranciju" - prestiznu i visoko cenjenu nagradu, ove godine dodelili studentskom pokretu Univerziteta u Pristini. U nemogucnosti da dodjemo i ucestvujemo na svecanosti povodom dodele ove Nagrade pozdravljamo vas i zelimo vam jos vece uspehe u buducnosti", kaze se u reagovanju na dodelu priznanja Nezavisne unije studenata Pristinskog univerziteta koje je potpisao njen predsednik Bujar Dugoli.

Pozdravljajuci prisutne Dusan Mijic, vlasnik izdavaca "Nase Borbe" (koja je proslavila treci rodjendan) istakao je, izmedju ostalog, da ovaj list tacnim informacijama pokusava da deluje protiv mrznje i netolerancije koje su tokom rata dobile na snazi i danas predstavljaju snaznu opasnost mogucih daljih sukoba na ovim prostorima. On je podsetio da je prosle godine nasa novina dobila prestiznu nagradu "Zlatno pero slobode" u cijem obrazlozenju stoji da nismo podlegli lazima, pritiscima i svim drugim teskocama koje su nas pratile u proteklom periodu.

Tokom celog govora Dusana Mijica, honorarni saradnik "Nase Borbe" Filip Mladenovic svoje nezadovoljstvo zbog neisplacenih honorara spoljnim saradnicima izrazio je isticanjem i stalnim okretanjem transparenta (pored same govornice) na kom je s jedne strane pisalo "Nasa Borba za honorare" a sa druge " "Diskriminacija saradnika - stop."

Novinarske nagrade obrazlozio je Miomir Brkic, glavni i odgovorni urednik "Nase Borbe". Prema njegovim recima, ovo priznanje Dragoljub Petrovic je zasluzio jer je u prosloj godini napravio proboj u pokrivanju teskog sektora policije koja je poslovicno zatvorena za medije, a za nas list posebno. Zahvaljujuci tekstovima Petrovica ovaj sektor bio je pokriven veoma dobro tako da se nikada ne bi moglo zakljuciti da se radi o oblasti u kojoj vrata nadleznih ustanova nisu sirom otvorena. Za drugog novinarskog laureata Tanju Jakobi, Brkic je istakao da "njen rad najbolje demantuje staru tezu da se kvalitet i kvantitet iskljucuju: u njenom slucaju veliki broj objavljenih tekstova nije ni malo zasmetao njihovoj utemeljenosti, pismenosti i novinarskoj dovitljivosti".

Medju brojnim gostima, citaocima, sagovornicima i prijateljima "Nase Borbe" jucerasnjem rodjendanu naseg lista prisustvovali su i ambasadori Nemacke, Svedske, Finske, Turske, Grcke, atase za stampu ambasade SAD, otpravnik poslova ambasade Albanije i drugi clanovi diplomatskog kora.

B. O. Ilic

Ziri

Clanovi zirija za dodelu "Nagrade za toleranciju" bili su Fransis de Suza, licni izaslanik generalnog sekretara Saveta Evrope, Aron Rouds, generalni sekretar Evropske helsinske federacije, Vladimir Goati, clan Saveta lista "Nasa Borba", Sonja Biserko, predsednik Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji i Bojana Oprijan Ilic, novinar "Nase Borbe".

U sastavu zirija za godisnju novinarsku nagradu bili su: Gordana Susa (predsednik), Zuzana Serences i Dragan Banjac.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /