utorak, 3. februar 1998.

KONFERENCIJA ZA STAMPU PREDSEDNIKA CRNE GORE I ZAMENIKA SEFA BRITANSKE DIPLOMATIJE

Povratak SRJ u svet prioritet nad prioritetima

Ni jedan prijatelj SRJ se ne moze sloziti sa porastom nasilja na Kosovu, rekao je Toni Lojd dodajuci da njegova drzava osudjuje one koji pribegavaju nasilju, ukljucujuci tu i one koji su nedavno izazvali nemire u Podgorici. Gosta sam upoznao sa osnovnim adresama ih kojih je proistekla i inicirana destrukcija prema Crnoj Gori, izjavio je Milo Djukanovic

Podgorica. - Zamjenik ministra inostranih poslova Velike Britanije Toni Lojd boravio je juce u Podgorici i razgovarao sa Milom Djukanovicem, predsjednikom Crne Gore. Na konferenciji za novinare, posle susreta, britanski diplomata je izrazio zadovoljstvo sto u relativno kratkom periodu po drugi put boravi u Crnoj Gori, konstatujuci pri tom da “medjunarodna zajednica sa posebnim interesovanjem i paznjom prati procese u Crnoj Gori".

“Kao sto znate, predstavnici OEBS-a veoma aktivno rade sa vasim nadleznim organima kako bi se naredni prijevremeni izbori odrzali u demokratskim uslovima i bili fer i posteni" - rekao je gospodin Lojd, izrazivsi nadu da ce ocjena posmatraca OEBS-a najavljenih parlamentarnih izbora biti pozitivna, kao i ona o nedavno zavrsenim predsjednickim izborima. Upitan od novinara da li njegova zemlja razmislja o eventualnoj finansijskoj pomoci Crnoj Gori, minsitar Lojd je odgovorio da sve vrste takve pomoci treba posmatrati u “sirem kontekstu SRJ". Toni Lojd je i ovog puta ponovio “veoma jasnu poruku" za Milosevica. “Ta poruka je da je “sudbina Jugoslavije medju drugim Evropskim zemljama, ali da bi se ona ostvarila potrebno je nesto preduzeti" - rekao je ministar Lojd i nabrojao vec poznate zahtjeve medjunarodne zajednice prema SRJ.

On je izrazio posebno zabrinutost nerejesavanjem pitanja na Kosovu, konstatujuci da se ni jedan “prijatelj SRJ ne moze sloziti sa tim da gleda rast nasilja na Kosovu". “Medjunarodna zajednica i Evropska Unija traze jedan drugaciji pristup tom problemu, to jest pokretanje dijaloga koji bi bio u interesu svih ljudi SRJ", podvukao je britanski diplomata, dodajuci da njegova drzava “osudjuje sve one koje pribjegavaju nasilju". “To je jasna poruka o onima u Crnoj Gori", koji su izazvali nemire u periodu izmedju predsjednickih izbora i inauguracije novog predsjednika".

Zvanican poziv Djukanovicu da posjeti London

Zamjenik ministra inostranih poslova Velike Britanije Toni Lojd urucio je zvanican poziv svoje vlade Milu Djukanovicu da posjeti London. "Mislim da je to dobro za Crnu Goru za njen razvoj i njeno povezivanje sa spoljnim svijetom i medjunarodnom zajednicom" - rekao je gospodin Lojd, najavljujuci susrete britanskih biznismena sa Djukanovicem.

Termin ove posjete, medjutim, jos nije utvrdjen.

Predsjednik Republike Crne Gore Milo Djukanovic rekao je da je “visokog gosta detaljno upoznao sa ekonomskim i politickim pitanjima Crne Gore i njenom polozaju u SRJ". “Razumljivo, od politickih pitanja je dominiralo pitanje uravnotezivanja politickih prilika u Crnoj Gori, postizanje jedne normalne politicke klime za povratak Crne Gore svojim osnovnim radnim preokupacijama - demokratizaciji, ekonomskih reformama i povezivanju sa svijetom", rekao je Djukanovic, dodajuci da je minisitra Lojda upoznao sa svojim vidjenjem uzroka ovakvog stanja u Crnoj Gori, sa “osnovnim adresama iz kojih je proistekla i inicirana destrukcija prema Crnoj Gori i takodje sa ocekivanjima daljeg razvoja situacije u Crnoj Gori i na relaciji Podgorica - Beograd".

Kad je rijec o ekonomiji, Djukanovic je naglasio da je gosta iz Britanije upozao i sa “pesimistickim prognozama za ovu godinu" u ekonomskoj sferi, veoma vaznoj za pobjedu reformskog kursa u Crnoj Gori na predstojecim parlamentarnim izborima i za pobjedu ta platforma na jedinstvenom jugoslovenskom prostoru.

Komentarisuci nedavni susret Slobodana Milosevica i Momira Bulatovica, predsjednik Crne Gore je rekao da je “predsjednik SRJ politicki covjek, samostalan, dakle i neobican covjek, prvi gradjanin SRJ, pa bi bilo pretenciozno da bi bilo ko utice na izbor njegovih radnih prioriteta i afiniteta".

“Dakle, bez obzira na to sta ko od nas mislio o sastanku koji je gospodin Milosevic organizovao sa gospodinom Bulatovicem, cime je, prema zajednickoj ocjeni, demonstrirao jos jedanput svoju podrsku Bulatovicu i njegovoj konzervativnoj politickoj platformi, pa istovremeno i njegovoj destrukciji i rusilastvu za kojim je posegao prije nekoliko dana u Podgorici, ja sada ne bih ulazio u neko blize davanje kvalifikacija takvog politickog poteza gospodina Milosevica" - rekao je Djukanovic, dodajuci da je bilo “ocekivati da je predsjednik SRJ, umjesto toga, ovih dana aktivnije lati nekih poslova koji su prioritet drzavne politike SRJ".

“A prioritet nad svim prioritetima jeste kako da izgradimo platformu drzavne politike koja ce Jugoslaviju sto brze i sto blize primaci razvijenoj Evropi i svijetu" - rekao je Djukanovic, najavljujuci iz Crne Gore “jasan i energican zahtjev da se u drzavnim organima SRJ, ukljucujuci i gospodina Milosevica, sto hitnije mora konstituisati i u saveznom parlamentu potvrditi jedna konzistentna drzavno-politicka strategija vracanje Jugoslavije u medjunarodnu zajednicu".

B. I. Milicic

Djukanovic: Trazicu sjednicu Vojnog savjeta

“Iz cinjenice da Slobodan Milosevic ne saziva sjednicu Vrhovnog vojnog savjeta, moglo bi se zakljuciti da je stanje u Vojsci Jugoslavije dobro ili makar da su u visem rangu prioriteta izvjesne partijsko-politicke aktivnosti predsjednika SRJ, nego sto je njegov odnos, kao najodgovornijeg gradjanina ove drzave, prema tako vaznom drzavnom subjektu kakav je VJ" - rekao je Milo Djukanovic, odgovarajuci na pitanje novinara zasto Milosevic ne saziva sjednice Vrhovnog vojnog savjeta.

Konstatujuci da ne misli da je u Vojsci stanje dobro, vec da je ona zahvaljujuci neodgovornom ponasanju civilnih vlasti suocena sa brojnim problemima svog materijalnog i drugog polozaja, Djukanovic je rkao da ce “ubrzo g. Milosevicu poslati inicijativu za sazivanje sjednice VVS na kojoj treba da se razgovara o tim problemima".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /