utorak, 3. februar 1998.

DANAS KONFERENCIJA O POVRATKU IZBEGLICA U SARAJEVO

Nova faza etnickog ciscenja

Ostra americka upozorenja Izetbegovicu zbog prepreka koje vlasti postavljaju Srbima i Hrvatima u njihovoj zelji da se vrate u Sarajevo

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Vec po tome koliko se ovdasnjih specijalnih izvestaca okupilo ovih dana u Sarajevu i cinjenice da je za tu priliku stigao i Klintonov specijalni izaslanik za ovaj deo Balkana Robert Gelbard, moze se sagledati znacaj koji se u SAD daje danasnjoj konferenciji posvecenoj problemima sa povratkom izbeglica i raseljenih lica. Americka administracija, sa svoje strane, vrlo ozbiljno zamera vlastima u Bosanskoj Federaciji da sprecavaju povratak na svoju teritoriju izbeglih i prognanih Srba i Hrvata i ta optuzba - kako se najavljuje u Vasingtonu - bice javno izrecena (uz podrsku ostalih inostranih ucesnika i mnosto pratecih argumenata) na danasnjem medjunarodnom skupu u Sarajevu.

Prema oceni koja se tim povodom cula u Stejt Departmentu, Amerikanci ce na danasnjoj konferenciji posebno traziti od Izetbegovica potpuno otvaranje glavnog grada Sarajeva za povratak svih izbeglica i prognanih lica, uz konkretan zahtev za stavljanjem van snage na brzinu izglasanog (i nikad javno publikovanog) zakona iz decembra 1995, kojim je odsutnim vlasnicima bio tad dat rok od samo 15 dana da obnove pravo na kuce i stanove napustene tokom ratnog perioda.

“Bosanska vlada prakticno je zatvorila podrucje Sarajeva uz pomoc ovog zakona o vlasnistvu u nastojanju da se od Sarajeva napravi raj za Muslimane", izjavio je tim povodom “Vasington Postu" americki izlaslanik za bivsu Jugoslaviju Robert Gelbard, najavljujuci ostar otpor Klintonove administracije i obustavljanje medjunarodne pomoci prema svima onima koji uz pomoc sile zakona nastavljaju i etnicko ciscenje u Bosni i u tekucem postdejtonskom periodu.

“Etnicko ciscenje u BiH se nastavlja, s tim sto se sad ostvaruje legalnim putem, a ne oruzanim sukobima. Posle zavrsetka rata 1995, obadva nova politicka entiteta - Republika Srpska i Muslimansko-hrvatska federacija - usvojili su brzo zakone i propise kako bi se zamrzla postojeca komunalna koncentracija i onemoguci povratak izbeglih pripadnika drugih manjina u njihova predratna prebivalista. To nastojanje bilo je, uglavno, veoma uspesno. Kao njegov rezultat, tokovi posleratne migracije najcesce dopunjuju nastojanja iz ratnog perioda, komplikujuci pokusaje Zapada da se skazaljke na ovom satu vrate u pravcu situacije koja je postojala pre rata u Bosni" - pise na tu temu izvestac vasingtonskog “Posta" iz Sarajeva, pominjuci podatak da je u glavnom gradu BiH zivelo 1992. godine 50 odsto Muslimana, 27 odsto Srba i 7 odsto Hrvata, dok sadasnje procene govore da je procenat muslimanskog stanovnistvu dostigao vec 87 odsto. “Nezadovoljstvo sveta zbog prepreka koje se postavljaju povratku izbeglica i prognanih lica stiglo je vec do tacke kljucanja".

Prema informaciji koja je povodom sarajevske konferencije objavljena u Vasingtonu, od oko 400.000 izbeglica i prognanih lica koja su se u protekle dve godine vratila u Bosnu i Hercegovinu, samo 9 odsto (sto znaci: oko 35.000 osoba) vratilo se svojim kucama u oblastima u kojima predstavljaju nacionalnu manjinu.

Da bi se promenio taj trend, americka administracija inicirala je konferenciju u Sarajevu na kojoj ce - kako se najavljuje u Vasingtonu - biti postavljen citav niz veoma kratkih rokova za vladu BF za usvajanje niza novih neophodnih zakonskih odredbi i ubrzano resavanje brojnih vlasnickih sporova, kako bi se nekadasnjem stanovnistvu srpske i hrvatske nacionalnosti omogucio nesmetan povratak u Sarajevo. Amerika je, sto se toga tice, dobila punu saglasnost Kontakt grupe i ostalih zapadnih saveznika i partnera za kaznene mere (pre svega, zaustavljanje novcane i ekonomske pomoci) prema vlastima u Sarajevu u slucaju daljeg izbegavanja ove kljucne dejtonske obaveze.

Sankcije za sprecavanje povratka izbeglica

Sarajevo, Beta. - U Sarajevo bi, prema deklaraciji koja ce biti ponudjena ucesnicima danasnje konferencije o povratku izbeglica, trebalo da se vrati oko 20.000 Srba i Hrvata, predratnih stanovnika glavnog grada. Medjunarodna zajednica od kantonalnih vlasti u Sarajevu trazi bezuslovan povratak manjinskih etnickih grupa i ukoliko to ne prihvate bice primenjene sankcije ne samo na glavni grad BiH - Sarajevo, vec na sve gradove u kojima je vecinska bosnjacka vlast. Pred odrzavanje konferencije o povratku izbeglica u Sarajevo, predsedavajuci Predsednistva BiH Alija Izetbegovic je prekjuce odrzao sastanak sa predstavnicima svih politickih stranaka cije je sediste u Federaciji i predstavnika Srpskog gradjanskog veca i Hrvatskog nacionalnog vijeca. Na sastanku je zakljuceno kako ce biti prihvaceni zakljucci konferencije, ukoliko se u zavrsnom dokumetu bude garantovalo kako niko od izbeglica u napustenim stanovima u Sarajevu nece biti izbacen na ulicu, odnosno ukoliko se Srbi i Hrvati zaista trajno vrate u Sarajevo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /