utorak, 3. februar 1998.

U BANJALUCI, SARAJEVU I BIJELJINI PREDSTAVLJENE NOVE REGISTARSKE TABLICE

Automobili u BiH bez nacionalnih oznaka

Sest slova - identicnih
i za cirilicu i latinicu -
na registarskim tablicama
: Elizabet Ren i Zak Klajn
postavljaju nove registarske
tablice na vozilo u Sarajevu

Banjaluka. - Zamenik visokog predstavnika za BiH Hans Sumaher promovisao je juce u Banjaluci nove registarske tablice za vozila, jedinstvene za Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Promociji su prisustvovali i Erik Sinseki, komandant Sfora, Verner Sum, zamenik komesara IPTF-a i potpredsednik Vlade RS Ostoja Kremenovic.

Obracajuci se prisutnim novinarima Sumaher je rekao da je uvodjenje jedinstvenih registarskih tablica veliki korak za BiH, jer je to, kako je rekao, povratak ka normalnom zivotu. “Ovo je prvi korak da se svi gradjani mogu normalno i bez straha kretati u celoj BiH" - rekao je Sumaher i najavio da ce registarske tablice biti dostupne svima do 15. februara ove godine. Do tog datuma registarske tablice kostace 15 nemackih maraka, cena tablica do 15. aprila bice 30 nemackih maraka, a od tog datuma nijedno vozilo nece moci preci granicu bez novih registarskih tablica, rekao je Sumaher.

Verner Sum, zamenik komesara IPTF-a, rekao je da se vise nece dozvoliti da policajci, bilo iz RS ili Federacije, zaustavljaju gradjane samo zato sto imaju tablice na vozilima iz drugog entiteta. Ostoja Kremenovic, potpredsednik vlade RS, ocenio je da je ovo veliki korak koji pokazuje zelju nove vlade da se u potpunosti sprovede Dejtonski sporazum. “Ovo je deo procesa koji nece ugroziti onaj nivo samostalnosti koji RS ima po Dejtonskom sporazumu", rekao je Kremenovic.

U sedistu Ministarstva unutrasnjih poslova RS u Bijeljini ministru Milovanu Stankovicu nove tablice je urucio regionalni komandir Medjunarodne policije (IPTF) Don Hau.

U Sarajevu, na prigodnoj svecanosti Zak Klajn, zamenik visokog predstavnika za BiH, urucio je prvi primerak registarskih oznaka federalnom ministru policije Memedu Zilicu. U Sarajevu ce biti podeljeno oko 4.000 registarsih tablica, od cega ce 2.000 biti odvojeno za sarajevsko podrucje.

Dizajn novih registarskih oznaka utvrdjen je u Kancelariji visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa i prihvacen na proslonedeljnom zasedanju Saveta ministara u Sarajevu. Na njima nema nacionalnih, religijskih ili drzavnih oznaka, vce samo brojevi i slova, koja se isto pisu cirilicom i latinicom. Brojevi ce se odredjivati, kompjutereski, bez unapred utvrdjenog redosleda, tako da se uopste nece identifikovati iz kojeg je grada ili entiteta automobil.

LJ. Kovacevic - S. Pazarac

PISMO SPASOJA ALBIJANICA KARLOSU VESTENDORPU

Povucen potpis s Memoranduma o registarskim tablicama

Sarajevo, FoNet. - Ministar za civilna pitanja i komunikacije u Savetu ministara BiH Spasoje Albijanic uputio je juce pismo visokom predstavniku Karlosu Vestendorpu u kojem ga obavestava da clanovi Saveta ministara iz Republike Srpske /RS/ povalace potpis s Memoranduma o jedinstvenim registarskim tablicama za vozila u BiH. Kako javlja Srna, u pismu, koje je dostavljeno i zamenicima visokog predstavnika Zaku Klajnu i Hansu Sumaheru, Albijanic podseca da je Memorandum prihvacen na sednici Saveta ministara 27. januara, te da su predstavnici entiteta na radnim sastancima u Kancelariji visokog predstavnika (OHR) prihvatili ovaj dokument. “Polazeci od ove cinjenice, Savet ministara je prihvatio da potpise Memorandum, smatrajuci da su entiteti pristali da deo svojih nadleznosti oko registarskih tablica prenesu na Ministarstvo za civilne poslove i komunikacije, a radi se o vodjenju centralne evidencije o raspodeli registarskih tablica na entitete", kaze se u pismu i dodaje: “Medjutim, posto su predstavnici Vlade RS na Trecoj sednici Narodne skupstine RS izjavili da nisu potpisali navedeni memorandum, iako su ga prihvatili u OHR-u, nakon cega je prihvacen od Vlade, clanovi Saveta ministara iz RS povlace svoj potpis o saglasnosti s Memorandumom", navodi se u pismu. Albijanic je zakljucio da “do daljeg ostaje nedefinisano i nereseno pitanje zajednickih registarskih tablica, posto srpski clanovi Saveta ministara povlace svoj potpis s Memoranduma, a registarske tablice ce, istako je, i dalje izdavati entiteti".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /