utorak, 3. februar 1998.

KOLIKO KOSTA SEKRETARIJAT PREDSEDNIKA SRJ

Za Milosevicev kabinet osam miliona dinara

Za plate zaposlenih u sektretarijatu Slobodana Milosevica izdvojeno cetiri miliona i 590 hiljada dinara.

Skupa kancelarija:
Unutrasnjost Belog dvora

Beograd: - Savezni budzet je za troskove Generalnog sekretarijata predsednika Savezne Republike Jugoslavije za ovu godinu predvideo 7 miliona i 811 hiljada dinara, od cega je za plate zaposlenih u sektretarijatu Slobodana Milosevica izdvojeno cetiri miliona i 590 hiljada dinara.

Nesto preko dva miliona dinara, tacnije 2.030.000 dinara predvidja se za troskove prijema visokih predstavnika stranih drzava i troskove putovanja predsednika SRJ u inostranstvo, dok je za sredstva za materijalne troskove sekretarijata izdvojeno 1.140.000, a za sredstva za nabavku opreme 51,000 dinara.

Iz ovih cifara tesko se moze videti kolika su primanja zaposlenih u predsednikovom kabinetu iz prostog razloga sto se podatak o broju zaposlenih ne moze dobiti u Saveznom parlamentu pa ni u Palati Federacije, gde bi zvanicno trebalo da bude kancelarija Slobodana Milosevicam, kao sto je to bilo u slucaju njegovih prethodnika - Zorana Lilica i Dobrice Cosica.

U zdanju Skupstine SRJ kazu da Skupstina nema nikakvog uticaja na sastav i funkcionisanje predsednikovog kabineta i da se te informacije mogu dobiti jedino direktno u kabinetu. O tim podacima novinarima je neophodna pismena molba Generalnom sekretarijatu, a “olaksica" u pribavljanju podataka o radu kabineta i predsednika definitivno nema jer novinari, osim “specijalno drzavnih" nemaju kontakt sa Slobodanom Milosevicem. On se, naime, ni slucano ne moze videti u prostorijama starog SIV-a , gde se nekada, gotovo svakodnevno mogao videti Lilic.

Za razliku od Lilica koji je radio u Palati Federacije, a samo u specijalnim prilikama primao goste u Belom dvoru, kod sadasnjeg predsednika je stvar sasvim drugacija. Nije nepoznato da se Milosevic jos 23. jula prosle godine, kada je izabran za predsednika, iz zgrade Saveznog parlamenta, sa svojom porodicom svecano u “trokrilnom" mercedesu uputio pravo u Beli dvor i da od tada samo Dvor priznaje za svoje radne prostorije.

Dvor je, naravno obnovljen, kao sto i prilici novom predsedniku, ali novinari nisu uspeli da “renoviraju" ili bolje reci, uspostave kontakt s Milosevicem, jer se on iz Pionirskog parka, gde se ponekad barem mogao videti kao predsaednik Srbije, preselio van centra grada. Donedavno bilo je barem slike, a sada (osim na RTS-u) - ni slike, ni tona.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /