utorak, 3. februar 1998.

NA MERE VLADE ZA SMANJENJE KURSA REAGOVALI SAMO ULICNI PRODAVCI

Marka pojeftinila - cene iste

Na sivom trzistu simbolicno snizene samo ekstremno visoke cene uvozne robe - “da ne bodu oci". U trgovinama nema pojeftinjenja, cak stizu cenovnici s novim poskupljenjima

Pad kursa marke, samo je, delimicno uzdrmao nivo cena u koje je ugradjena vrednost ove valute od pet do sest dinara. Prvi su reagovali ulicni prodavci, smanjenjem cena u simbolicnim iznosima od 50 para do nekoliko dinara, zavisno od toga o kojoj robi je rec.

- Cene su se smrzle, kaze prodavac cokolade, uvoznih slatkisa i ostale prehrambene uvozne robe na pijaci Zeleni venac. Vracamo cene, ali ... videcemo. Cokolada “Milka", kostala je 6,5 dinara, odnosno, malo smo se folirali, kostala je i sedam. Sada staje sest dinara.

Pojeftinjuju cigarete

U proseku, najvise su "pojeftinile" cigarete, mada su cene neujednacene, jer dok ih ulicni trgovci simbolicno spustaju, na trafikama nema promena. Ulicni prodavac najpre pogleda musteriju, a tada pocne stidljivo da "recituje" cene cigareta iz asortimana koji ima. Kad utvrdi da je neko obavesten, spreman je cesto i da snizi cene. Na Zelenom vencu, paklica "bonda" staje sest, IM - sedam, "palmala" - sedam, "partner" - 4,5 a "malboro" od jedanaest do 12 dinara.

Prodavci iz sfere sive ekonomije su, juce, prvog radnog dana, u nedelji, bili zbunjeni i ako su i spustili neke cene, to su uglavnom bile one, “ekstremno" visoke da ne bi “bole oci kupcima". Oni kazu da na trzistu vlada nervoza i zbunjenost. U subotu je bilo maraka na ponudu “koliko hoces", a juce ih niko nije nudio na prodaju, pa trgovci sumnjaju da bi pad marke mogao kratko trajati.

- Nismo vracali cene kafe, jer moramo sacekati, bar sedam dana da vidimo da li ce se kurs stabilizovati. Velika razlika izmedju kupovne i prodajne vrednosti marke govori da se kurs nije u potpunosti smirio. Tek kad razlika izmedju ova dva nivoa bude 20 para, moze se racunati da se kurs stabilizovao. Veliki problem je sto su svi pozurili da nabave vecu kolicinu robe i preduhitre porast vrednosti marke", kaze Miladin Krsmanovic, direktor preduzeca za distribuciju kafe “Grinet".

U “Dibeku", firmi ciji je suvlasnik Milan Beko, ministar za svojinsku transformaciju, direktor i njegovi saradnici juce su bili prezauzeti da bi prokomentarisali kako ce pad marke uticati na cene robe koju uvoze, ali prodavci u trgovinama ovog preduzeca kazu da nema nagovestaja o snizavanju cena. Cene uvozne robe u ovom preduzecu, kako se moglo zakljuciti iz nedavne izjave ministra Milana Beka, formirane su prema kursu 5,5 dinara za marku, ali ne zavise samo od njega vec, kako je Beko rekao od trzisnih uslova.

“Jabuka" juce nije dobila ni jedan novi cenovnik sa nizim cenama. U petak su cak stigli cenovnici “Merime", “Albusa", “Bukulje", “Panonije" i “Hemika" s cenama visim od pet do 20 odsto. Jedino je “Marbo" korigovao cene “cipsa" za deset odsto koliko ih je poslednji put podigao. Proizvodjaci piletine najavili su ovom trgovinskom preduzecu poskupljenje za desetak odsto.

Najava o snizavanju cena nema ni u ostalim vecim trgovinama.

S. Jovicic

Mere uspesne samo ako vrate cene

“Mere koje je preduzela Vlada Srbije mogu se smatrati uspesnim samo pod uslovom da se i cene vrate za onoliko koliko su porasle. Ako se cene ne vrate, to znaci da ce neko zgrnuti ekstra profit, jer retko ko je poslednjih dana kupovao i trosio devize za nabavku robe. Ta cinjenica moze da ukaze i ko stoji iza ovoga", kaze Slobodan Milosvaljevic, direktor Centra za makroekonomska i konjukturna istrazivanja u Institutu za trzisna istrazivanja.

Iznenadjuje, kaze Milosavljevic, da je predsednik Vlade Mirko Marjanovic izjavio da ce, radi poboljsanja finansijske discipline, traziti uredno placanje poreza i doprinosa, zabranu bankama da odu u minusni saldo, placanje energenata, kao i ostale mere iz tog paketa. “Te mere su dobre, i podrazumeva se da se one sprovode. Njihovo ponovno apostrofiranje znaci da nisu podjednako vazile za sva preduzeca. Ovako nagli skok marke, prema jednoj od hipoteza, prouzrokovao je dinarski duznicki lobi", kaze Milosavljevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /