utorak, 3. februar 1998.

IZJAVA TONIJA LOJDA POSLE RAZGOVORA S ZIVADINOM JOVANOVICEM

Velika Britanija zabrinuta tempom promena u SRJ

Evropska unija spremna da pomogne SR Jugoslaviji da udje u tranziciju ukoliko Beograd, izmedju ostalog, otvori politicki proces na Kosovu i sprovede Sporazum o skolstvu, izjavio zamenik britanskog sefa diplomatije

EU ne podrzava nezavisnost Kosova:
Toni Lojd u razgovoru s novinarima
FOTO: Fonet

Beograd, Beta. - Zamenik ministra inostranih poslova Velike Britanije Toni Lojd izjavio je juce da je Evropska Unija spremna da pomogne SR Jugoslaviji da udje u tranziciju ukoliko SRJ, izmedju ostalog, otvori politicki proces na Kosovu i sprovede Sporazum o skolstvu.

“EU se izjasnila da ne podrzava nezavisnost Kosova, nego da podrzava poboljsani status Kosova unutar SR Jugoslavije. Takodje se izjasnila da odbacuje nasilje kao sredstvo, bilo da se radi o gusenju mirnog procesa ili o postizanju politickih ciljeva", navodi se u Lojdovoj izjavi za novinare, koju prenosi ambasada Velike Britanije u Beogradu.

Lojd je istakao da je dosao u Beograd jer “Veliku Britaniju brine tempo promena u SRJ". “Prvih sest meseci ove godine nasa zemlja predsedava Evropskom unijom i zato cemo biti narocito zainteresovani za preispitivanje politike prema ovom regionu. Zeleli bismo da drzave bivse Jugoslavije postanu napredan i stabilan deo Evrope. U nekim od tih drzava napredak je dobar, medjutim Jugoslavija zaostaje", navodi se u ovoj izjavi.

Medju uslovima koje SRJ treba da ispuni da bi mogla da racuna na dalji razvoj odnosa sa EU, britanski diplomata je naveo i potrebu “podnosenja skupstinama dugo ocekivanih predloga o saveznim i srpskim zakonima o medijima i dodeljivanju frekvencija, konstruktivnu saradnju sa novim crnogorskim predsednikom i reagovanje na kritiku OEBS-a u odnosu na izbornu proceduru u Srbiji".

“Svesni smo da se sve ovo ne moze postici preko noci. Ako nema napretka, vlada SRJ ne moze ocekivati podrsku medjunarodne zajednice, ali prave nagrade za gradjane SRJ predstoje ukoliko SRJ krene napred putem koji sam vam ovde naznacio", zakljucio je Lojd.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /