utorak, 3. februar 1998.

EKONOMISTI NE PROGNOZIRAJU DA SE SADASNJI DEVIZNI KURS MOZE DUGO ODRZATI

Kurs nizi nego sto bi trebalo

Sledecih nedelja kurs ce postepeno porasti na oko 5,5 dinara za marku, gde bio se mogao i stabilizovati, ali samo ako se bude vodila razumna monetarna politika, kaze dr Bosko Mijatovic

To sto je marka naglo pojeftinila, odnosno sto je dinar isto tako preko noci ojacao, dr Dana Popovic je okarakterisala kao igranje sa strpljenjem i zivcima svih ljudi koji se u ovoj zemlji racionalno ponasaju. Za dr Boska Mijatovica to je nedvosmislen pokazatelj da je drzava odgovorna i za rast i za smanjenje kursa, da ona ta kretanja drzi pod kontrolom i da je samo pitanje kada se i za sta odluci.

- Povecanje kursa bilo je posledica rasta novcane mase i to ne samo u januaru, vec su od maja prosle godine stvarani preduslovi za to, obzirom da je u tom razdoblju kolicina novca duplirana. Sada je donesena politicka odluka da se ne ide na devalvaciju i da se kurs obori svim raspolozivim sredstvima. Doslo je do smanjenja novcane mase, pre svega gotovog novca u opticaju i rezultat je ocekivan - kurs je vracen na nizi nivo. Medjutim, to je postignuto vestackim metodima i zato ce se vec sledecih nedelja zaostriti problemi u likvidnosti privrede i na planu isplata gotovog novca od strane banaka stanovnistvu.

Verujem da je kurs nizi nego sto bi trebalo da bude, uzimajuci u obzir nivoe domacih i ino cena i da ovakav kurs nece moci dugo da se odrzi. Zbog nelikvidnosti jacace pritisci na centralnu banku i bankarski sistem da se povca kolicina novca, pre svega gotovina, i NBJ ce verovatno morati da popusti i da poveca novcanu masu, kako bi sprecila recesiju i znacajniji pad poslovne aktivnosti. Sledecih nedelja, verovatno, kurs ce postepeno porasti na oko 5,5 dinara za marku, gde bi se mogao i stabilizovati, ali samo pod uslovom da se vodi razumna monetarna politika.

Ovakvo setanje kursa, gore-dole, naravno, nije besplatno i donece negativne ekonomske posledice na domace prilike, kaze dr Mijatovic.

Radi se o nedostatku sistematski vodjene ekonomske politike, ona je svedena na “klackalicu", koja sluzi rezimu da bi zadrzao privid stabilnosti, smatra dr Dana Popovic.

- Za prelaz na politiku fleksibilnog deviznog kursa (doduse sa odredjenim nijansama) zalozile su se vec odavno prakticno sve ugledne strucne institucije u zemlji, koje su upozorile da mi nemamo para za bacanje. Sada se marka ponovo cini vestacki jeftinom, sto ce samo produbiti deficite, pre svega spoljni, a zatim i unutrasnje, i zaostriti pitanje njihovog finansiranja. Postici ce se kratkorocni efekti, koje ce minirati vec prva sledeca veca isplata (penzija, plata, ili podmirivanja javnih i drugih “znacajnih preduzeca") ili neki veci strajk koji ima ozbiljniju politicku i socijalnu tezinu. Da li neko danas uopste u ovoj zemlji zeli da otvori malu privatnu firmu, kada ne moze ni u naredna tri meseca da prognozira troskove ili dobit svog poslovanja, pita se dr Popovic.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /