utorak, 3. februar 1998.

DELEGACIJA PRIVREDNE KOMORE SLOVENIJE DOLAZI U BEOGRAD

Slovenci nude sporazum o saradnji

Medju privrednicima nalaze se i predstavnici iz petnaestak velikih slovenackih preduzeca poput “Mure", “Gorenja", “Krke", “Kovinotehne", “Monta" i “Iskre autoelektrike"

Ljubljana. - Delegacija Privredne komore Slovenije, koju ce predvoditi predsednik Josko Cuk, u sredu popodne krece u prvu sluzbenu posetu Privrednoj komori Jugoslavije.

Do posete dolazi, kako saznajemo u PK Slovenije, na inicijativu Ljubljane, a uz sluzbeni poziv predsednika PK Jugoslavije Mihajla Milojevica. U delegaciji ce osim Cuka biti i potpredsednik za medjunarodne odnose Cveto Sttantic, koordinator za saradnju sa SRJ Roman Veras i petnaestak privrednika iz velikih slovenackih preduzeca poput “Mure", “Gorenja", “Krke", “Kovinotehne", “Mont", “Iskra autoelektrika" itd. Postom je predvidjen odvojeni susret Cuka i Milojevica, pri cemu ce slovenacka strana ponuditi potpisivanje sporazuma o saradnji dve Komore, kao i plenarno zasedanje privrednika, na kom ce jugoslovenski privrednici biti pozvani da poste Ljubljanu.

Slovenacki privrednici vec par godina razlicitim pritiscima na vladu pokusavajuci da ubrzaju uspostavljanje diplomatskih odnosa izmedju Ljubljane i Beograda radi sklapanja medjudrzavnih sporazuma koji bi olaksali robnu rezervu ekonomsku saradnju. Prema podacima Komore, u prvih dest meseci prosle godine izvoz iz Slovenije u SRJ iznosio je 76, a uvoz 30 miliona dinara, dok je SRJ zemlja sa kojom se u poslednje dve gdoine belezi najveci skok izvoza.

Do prve sluzbene posete neke slovenacke delegacije Beogradu dolazi u vreme “otkravljivanja" diplomatsko- politickih odnosa nakon nesluzbenog boravka poslanika Zamege Jelincica i drzavnog sekretara u MUP-u Slavka Debelaka u Beogradu, kao i najava da visoki predstavnici jugoslovenskih vlasti krajem februara dolaze u Ljubljanu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /