utorak, 3. februar 1998.

DANAS SASTANAK KOMISIJA SRJ I HRVATSKE ZA NESTALA LICA

Ocekuje se razmena preostalih protokola

Beograd, FoNet. - Dvodnevni sastanak ekspertskih grupa Komisije Savezne vlade SR Jugoslavije za humanitarna pitanja i nestala lica i Komisije Vlade Republike Hrvatske za zatocene i nestale pocece danas u Zagrebu, saopsteno je juce iz Saveznog sekretarijata za informisanje. Ovaj sastanak odrzava se nakon nedavne posete Boba Dola, predsednika Medjunarodne komisije za nestala lica SR Jugoslaviji, Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i obecanja hrvatskog predsednika Franje Tudjmana da ce hrvatska strana ispuniti sve preuzete obaveze i dati odgovore na trazenja SRJ.

Komisija SRJ ocekuje da hrvatska strana na sastanku u Zagrebu najzad ispuni svoje obaveze i odgovori na prioritetna trazenja SR Jugoslavije. Traze se, kako se precizira, svi protokoli za stradala lica u akcijama “Bljesak" i “Oluja" koje hrvatska komisija poseduje, podaci o sudbini nestalih pilota bivse JNA, grupi vojnika JNA zarobljenih 2. maja 1992. kod mesta Donje Kolibe - Bosanski Brod, o rezervistima JNA uhapsenim kod Mostara 1992. godine - Niksicka i Savnicka grupa i o grupi od 21 pripadnika srpske nacionalnosti koje je hrvatska policija uhapsila u leto 1991, pre pocetka ratnih sukoba. Tu su i druga pojedinacna trazenja, medju kojima i posmrtnih ostataka pripadnika bivse JNA stradalih prilikom napada na kasarne u Hrvatskoj.

U saopstenju se istice da je Komisija SRJ spremna da u potpunosti ispuni svoje obaveze. Pripremljeni su za predaju hrvatskoj komisiji svi preostali protokoli za lica stradala u Vukovaru 1991. godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /