utorak, 3. februar 1998.

DR GASO KNEZEVIC O IZJAVAMA DA CE GRADJANI CRNE GORE IMATI REPUBLICKO I DRZAVLJANSTVO SRJ

Neznanje, ili politicko podmetanje

Vest da ce gradjani Crne Gore uz jugoslovensko drzavljanstvo imati i crnogorsko, a koju je pre nekoliko dana emitovala agencija Beta, pozivajuci se na izvore bilske Vladi Srbije - pravna je besmislica, ocenjuje dr Gaso Knezevic, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. “Srbija i Crna Gora elementi su federacije, odnosno savezne drzave, i podrazumeva se da ce Crnogorci, kao i Srbi, imati jugoslovensko drzavljanstvo", kaze dr Knezevic.

Prema njegovim recima, izvor koji je dao takvu izjavu “ili je potpuni pravni ignorant ili politicko-policijski podrivac predsednika Crne Gore Mila Djukanovica. Naime, u tako formulisanoj vesti nazire se da je Crna Gora suverena drzava koja se otcepljuje od Savezne republike Jugoslavije ili Srbije".

Takvim izjavama se, smatra dr Knezevic, na scenu ponovo stavlja ideja da je Milo Djukanovic separatista. On dodaje da se u tu ideju “na zalost, uklapaju i stavovi brojnih srpskih i crnogorskih politicara".

“Cini se da ce ona misao o tome kako ce Milo Djukanovic, ukoliko se takve izjave budu ponavljale, zaista postati separatista, ne zato sto ce to hteti nego zato sto ce ga na to naterati", kaze dr Knezevic.

Po njegovom misljenju, u tom kontekstu treba posmatrati i ovu poslednju, sa pravnog aspekta neodrzivu informaciju. “Rec je o jos jednoj u nizu intriga kojima se javnost pokusava uveriti da Milo Djukanovic radi na otcepljenu Crne Gore. Jugoslovensko drzavljanstvo nece, kao sto neki pokusavaju da podmetnu javnosti, biti Crnogorcima njihovo drugo, nego jedino drzavljanstvo", zakljucuje dr Gaso Knezevic.

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /