sreda, 4. februar 1998.

SUDJENJE SLAVKU DOKMANOVICU

JNA “stiti" i “zmuri"

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Haga

Dok je jedan od jucerasnjih svedoka na sudjenju Slavku Dokmanovicu izjavio kako su njega i grupu zatocenika u kojoj se nalazio oficiri i vojnici JNA zastitili od srpski para-vojnika koji su zlostavljaji i pretili da ce ih “sve poubijati na Adici", drugi je, opet, tvrdio kako su se oficiri i vojnici JNA “pravili da ne vide i dopustali Seseljevcima, Arkanovcima i lokalnim Srbima da nas tuku i zlostavljaju." Sudeci po tome kako su obojica opisali situaciju u krugu vukovarske bolnice 19. novembra 1991, bilo je moguce i jedno i drugo.

Vojnici JNA i paravojnih formacija usli su u bolnicki krug 19. novembra i odmah poceli da medju laksim ranjenicima i civilima izdvajaju muskarce vojnickog uzrasta. Medju njima izdvojeni su i jucerasnji zasticeni svedoci “E" i “O", obojica zaposleni u bolnici kao pomocno osoblje: prvi vozac a drugi nabavljac.

Izdvojeni muskarci su, zatim, vojnim kamionima i autobusima iz bolnice prebaceni u “sabirni centar" u vukovarskom “Veleprometu", gde su ih takodje docekali izmesani vojnici JNA i pripadnici paravojnih formacija. Grupi u kojoj je bio “E" odmah su oduzete sve vrednije stvari i novac, a kada je jucerasnji svedok zatrazio da mu vrate barem licne dokumente, krupni covek u maslinastoj uniformi, sa dugom crnom kosom mu je uzvratio: “To ti nikad vise nece trebati." Nesto kasnije u prostoriju je usao oficir JNA i rekao zatocenicima da izadju u redu po dvoje, drzeci se za ruke, te da ne gledajuci unaokolo sagnutih glava udju u autobus. “E" je cuo oficira kako vojnicima naredjuje da pucaju na svakog ko pokusa da pridje zatvorenicima. Dok su isli ka autobusu, okupljena gomila je vikala: “Ubijte ustase, nemojte ih pustati!" “E" je iz Vukovara prebacen u zatvor u Sremskoj Mitrovici, odakle je u jednoj od razmena zarobljenika oslobodjen marta sledece godine.

Iskustvo svedoka “O" je bilo nesto drugacije. Posto je njegov autobus usao u dvoriste “Veleprometa", oko njega su se okupili, kako ih je opisao, “seseljevci" i “arkanovci" koji su vitlali nozevima i pretili da ce iz sve poklati. Zatim je u autobus usao oficir JNA koji je sa nekog spiska citao imena, a prozvani su upucivani u drugi autobus. Tu su ih docekivali pripadnici paravojnih formacija koji su ih zatim tukli gvozdenim sipkama, optuzujuci one iz bolnice da su poklali 50 srpske dece i preteci im da ce ih sve postreljati.

Tokom unakrsnog ispitivanja svedoka “O", Dokmanovicev branilac Toma Fila je zatrazio da se Sudu prikaze amaterski video-snimak, nacinjen 20. novembra u krugu bolnice i dvoristu “Veleprometa", trazeci od svedoka da identifikuje osobe koje je prepoznao. Pored nekoliko zatocenika iz bolnickog osoblja, “O" je na snimku prepoznao i Gorana Hadzica i Zeljka Raznatovica-Arkana, obojicu u sivo-maslinastim uniformama i sa beretkama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /