sreda, 4. februar 1998.

IZJAVA MIHALJA SECEJA, POTPREDSEDNIKA SAVEZA VOJVODJANSKIH MADJARA, DNEVNIKU “NEPSABADSAG"

SRJ nije potpisnik sporazuma o zastiti manjina

Budimpesta, Beta. - Potpredsednik Saveza vojvodjanskih Madjara Mihalj Secej izjavio je da SR Jugoslavija iz objektivnih razloga nije potpisnik Sporazuma Saveta Evrope o zastiti manjina, ali da njeno rukovdstvo i nije previse zainteresovano za to pitanje.

“Jugoslavija, posto je izostavljena iz medjunarodnih tokova, nije mogla da se prikljuci sporazumu SE o zastiti manjina, izjavio je Secej za danasnji budimpestanski dnevnik “Nepsabadsag".

Secej, koji je u prethodnom sazivu Skupstine SR Jugoslavije bio clan Odbora za spoljnu politiku, dodao je da, prema njegovim saznanjima, “jugoslovensko drzavno rukovodstvo nije pokazalo preveliko interesovanje za regulisanje zastite manjina".

Ocenivsi da u Jugoslaviji vec i samo “spominjanje kolektivnih prava manjina uvek uzburka raspolozenje", Secej je dodao da je optimist, jer “pozitivni tokovi ni u Srbiji ne mogu da budu zaustavljeni".

“Nepsabadsag" podseca da je Sporazum SE o zastiti manjina stupio na snagu 1. februara, i dodaje da u Beogradu “gotovo i ne znaju o cemu je rec" posto Jugoslavija nije medju potpisnicima tog dokumenta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /