sreda, 4. februar 1998.

USVAJANJEM DEKLARACIJE ZAVRSENA KONFERENCIJA O POVRATKU IZBEGLICA

Sarajevo mora postati model tolerancije

Sarajevo, Beta. - Usvajanjem sarajevske deklaracije, sinoc je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zavrsena medjunarodna konferencija o povratku izbeglica u Sarajevo i vracanju multietnickog karaktera ovom gradu.

U deklaraciji se navodi kako se u toku 1998. godine u Sarajevu moraju stvoriti uslovi za povratak 20.000 Srba, Hrvata i ostalih etnickih manjina, cime ce ovaj grad postati model tolerancije i koegzistencije za ostatak BiH. Sarajevo, takodje “mora dobiti istinski multietnicki karakter, kao sto je to predvidjeno Dejtonskim mirovnim sporazumom", istice se u deklaraciji. U deklaraciji se navodi kako “sve etnicke grupacije u Sarajevu moraju imati isti tretman u civilnom i privrednom zivotu", a medjunanarodna zajednica se obavezala kako ce “svim izbeglicama koje se trenutno nalaze u Sarajevu omoguciti povratak u njihove preratne domove.

Medjunarodna zajednica, predvidjeno je deklaracijom, “uslovila je ekonomsku pomoc Sarajevu i ostalim delovima BiH napretkom u povratku manjina u njihove preratne domove". Od federalnih organa BiH zatrazeno je da donesu zakonske propise u oblasti vlasnickih i stanarskih prava, koji ce biti prihvatljivi za Visokog predstavnika medjunarodne zajednice Karlosa Vestendorpa. U deklaraciji se trazi da izbeglice budu oslobodjene vojne obaveze u narednih pet godina.

Na kraju dokumenta, koji je usvojen sinoc u Sarajevu, predvidja se formiranje odbora za stanogradnju u Sarajevu, koji ce evidentirati sve stanove u drustvenoj svojini, koje je neophodno popraviti, kako bi se u njih mogle vratiti izbeglice. Dogovoreno je takodje da se na nivou sarajevskog kantona formira komisija koja ce se baviti pitanjima zaposljavanja izbeglica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /