sreda, 4. februar 1998.

SAOPSTENJE AUSTRIJSKOG MINISTARSTVA INOSTRANIH POSLOVA

Poseta premijera Dodika Becu, podrska umerenim snagama u RS

Bec, FoNet. - Susret predsednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika sa sefom austrijske diplomatije Volfgangom Siselom, 9. februara u Becu, treba da doprinese jacanju umerenih snaga u Bosni i Hercegovini, saopstilo je austrijsko ministarstvo inostranih poslova.

U okviru napora Evropske unije da ubrzaju primenu Dejtonskog sporazuma, Sisel je vec ranije predsednici RS Biljani Plavsic obecao pomoc u stvaranju novih radnih mesta u srpskom entitetu Bosne, istice austrijsko ministarstvo. Austrija ce, u okviru jednog projekta Svetske banke, u te svrhe izdvojiti pet milijardi silinga. Oba entiteta su pojednako bitna za primenu Dejtonskog sporazuma, a mirovni napori ne treba da budu ograniceni samo na centralne vlasti Bosne i Hercegovine, vec prosirene i na nivoe svih kantona i opstina, istice se u Becu. Evropska unija izdvojila je za drzavni aparat Milorada Dodika sest milinona ekija. Na taj nacin treba da se podrze umerene snage u Republici Srpskoj, koje se suprostavljaju ultranacionalistickim strankama. Prema saopstenju Ministarstva inostranih poslova Austrije, ne iskljucuje se i dalja bilateralna pomoc Republici Srpskoj.

Premijer Dodik je juce otputovao za Bon na poziv sefa diplomatije Nemacke Klausa Kinkela, saopsteno je iz kabineta predsednika vlade RS. Razgovori ce biti posveceni mogucnostima za pruzanje pomoci privredi RS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /