sreda, 4. februar 1998.

Hajka na medije

Misa Brkic

Novinama i novinarima koji ne obozavaju lik i delo srpskog premijera Mirka Marjanovica - lose se pise. Doticni gospodin uzeo je sebi za pravo da na nezapamceno skandalozan, neargumentovan i brutalan nacin optuzi medije koji su van kontrole drzave za pokusaj destabilizacije "ekonomski jake i stabilne Srbije", sputavanje "nasih reformi" i (zar opet) vazalsko surovanje sa stranim centrima moci ciji je "interes da ekonomskim iscrpljivanjem oslabe poziciju Srbije".

Nije tesko pogoditi sta je razbesnelo neodgovornog premijera. Mediji izvan celicnog zagrljaja socijalisticke vlasti mesecima nisu pristajali da zmure pred cinjenicama koje je svaki normalan gradjanin mogao da vidi - da se svakim danom, u svakom pogledu, sve vise dilera i dinara pojavljuje na ulicama. Ko je izdavao naredjenja, ko je dozvoljavao, ko je stampao novac bez pokrica, ko je preuzimao, ko je iznosio na ulicu dinare, ko je podizao novcanu masu na vise od deset milijardi dinara? Ko je trosio vise od mogucnosti, ko nije uredno naplacivao poreze, ko je dozvolio rast javne potrosnje, ko je kriv sto nasa privreda nema pristup evropskom trzistu, ko je procerdao pare od prodaje telekomunikacija, ko je davao takozvane kredite za podsticanje izvoza?

Ko je taj koji je takvim neodgovornim, nestrucnim i samovoljnim ponasanjem ugrozio nacionalnu valutu, destabilizovao drzavu i otezao zivot gradjanima Srbije? Je li sva ekonomska i monetarna politika bila u rukama nevladinih medija? Pre nego sto je optuzio novine i novinare Marjanovic je kao premijer morao da odgovori na ova pitanja, jer u suprotnom sluzi se najprizemnijim denunciranjem i bacanjem prasine u oci javnosti.

A posto ne zeli da krivicu za katastrofalno ekonomsko stanje u drzavi preuzme na sebe i svoju vladu, premijer (kome je rok trajanja odavno istekao) se prihvatio smrdljive retorike jednoumlja i monolitnosti. Da bi sakrio svoju odgovornost ponovo izmislja svetske zavere stranih centara moci, a o hiperinflaciji iz '93. govori kao da je nije proizvela ista ova vlast.

Kratkovidi premijer i vlast koju personifikuje optuzbama na racun medija moci ce (ponovo) nakratko zataskati strasnu ekonomsku aferu u cijem su epicentru upravo nosioci vlasti u ovoj zemlji. Ko ce, medjutim, za dva-tri meseca biti kriv kada dinar teran neumitnom ekonomskom logikom, stanjem privrede i nestabilnoscu vlasti opet bude sateran u dubiozu i inferioran polozaj u odnosu na nemacku marku? Bojim se da ce "Marjanovic i kompanija" dotle potrositi sve neprijatelje i prosto ce biti prisiljeni da se medjusobno optuzuju, smenjuju i hapse.

Te cinjenice svestan je i premijer pa zuri da u medjuvremenu sa medijske scene pocisti sve one novine kojima ne moze da upravlja, kako bi one koje kontrolise bile "ovlascene da precute" ko je zasto kriv. Otuda i sinhronizovan udar iz srpske vlade na medije u kome se kao Marjanoviceva logisticka podrska pojavljuje i izvesni Ratomir Vico, ministar (necega) u Vladi Srbije. Tek kad se desifruju njihove poruke postaje jasno sta se srpskoj vladi sniva. Pozivajuci se na "iskustva zemalja sa demokratskom tradicijom ogranicavanja slobode stampe", ministar Vico otkrio je naum rezima - "ima mesta i za drugacije zakonsko uredjivanje oblasti informisanja". To "drugacije" nije tesko predvideti: na primer, dinaru drasticno opada vrednost, prodavnice se ubrzano prazne, penzije ne isplacuju a drzavni mediji izvestavaju "o nesputanom razmahu nasih reformi" i "ekonomski jakoj i stabilnoj Srbiji". Zvuci li to nekome kao preteca stvarnost?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /