sreda, 4. februar 1998.

KO I KAKO ODREDJUJE CLANOVE PARLAMENTARNE DELEGACIJE ZA PUT U INOSTRANSTVO

Ristic licno pozvan

Beograd. - Delegacije saveznog parlamenta koje, povodom saradnje sa parlamentima drugih zemalja, putuju u inostranstvo odredjuju spoljnopoliticki odbori Savezne skupstine, odnosno, Odbor za spoljnopoliticke i ekonomske odnose s inostranstvom Veca republika, Odbor za spoljnopoliticke odnose Veca gradjana i Jugoslovenska grupa Interparlamentarne unije, receno je "Nasoj Borbi" u Saveznoj skupstini. To je tako zvanicno, a nezvanicno moze i drugacije.

Zvanicno, o sastavu delegacija za put u inostranstvo dogovaraju se clanovi odbora na sednicama , ako za to ima vremena, a kada ni vremena ni sednica nema, onda se odlucuje dogovorom predsednika spoljno- politickih odbora.

Povodom nedavnog boravka delegacije Skupstine SRJ na zasedanju Parlamentarne skupstine Saveta Evrope u Strazburu otvoreno je pitanje ko je i kada odlucio da u Strazbur putuju Ljubisa Ristic, Ivica Dacic i Milan Komnenic. To pitanje je i zvanicno postavio potpredsednik spoljno-politickog odbora Zeljko Sturanovic (Demokratska partija socijalista Crne Gore) s obzirom na to da pre tog puta sednica maticnog odbora nije odrzana , a Sturanovic o odluci nije cak ni obavesten.

Jedno je, medjutim, zvanicno odlucivanje, a praksa je nesto sasvim drugo. O tome da ce Ristic otputovati u Strazbur dogovor je "pao" jos proslog leta u Atini gde se Ristic sastao sa predsednicom Parlamentrne skupstine Saveta Evrope Leni Fiser koja ga je licno pozvala. O tome, naravno, mediji nisu izvestili ali su, da je bilo bas tako, u Strazburu novinarima "priznali" i Ristic i Fiser.

Drugo je pitanje da li je i kome zvanican poziv za Parlamentarnu skupstinu upucen - Risticu ili predsedniku Veca gradjana Milomiru Minicu, kao i to kako su odredjena druga dva clana delegacije - Dacic i Komnenic. O tome zvanicno niko u saveznom parlamentu, kako kazu, nije nadlezan da daje informacije. Formalno, medjutim, i Dacic i Komnenic imaju pokrice za ucesce u delegaciji jer su oni clanovi Odbora za spoljnu politiku Veca gradjana.

Povodom sastava delegacije koja je putovala u Strazbur najvise su se pobunili Crnogorci, jer su savezni poslanici iz Crne Gore smatrali da su oni, zbog zbivanja u toj republici, morali biti prisutni u Strazburu. Nazalost, to sto misle da je Parlamentrna skupstina Saveta Evrope raspravljala o Crnoj Gori, teska je zabluda jer je o Crnoj Gori u Strazburu slovima i brojevima bila izgovorena jedna recenica kojom se, kako je poznato, samo pozdravlja smirivanje sukoba i dogovor dve rivalske strane - Djukanovica i Bulatovica.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /