sreda, 4. februar 1998.

MIRAN MEJAK, SEF SLOVENACKE DELEGACIJE

Slovenija spremna na kompromis

Ako je dogovor moguc, u drugoj polovini februara predlozicemo Vladi da podrzi parcijalna resenja koja je predlozio Vots, kaze Mejak

Ljubljana. - Ukoliko kompromis ne bude moguc vise ne mozemo da popustamo a ako Jugoslavija smatra da je to politicko pitanje koje je izvan medjunarodnog prava, onda mi kao pregovaraci ne vidimo vise svoje mesto u tome da pregovaramo politicki, rekao je za ljubljansko “Delo" sef slovanacke pregovaracke delegacije o sukcesiji dr Miran Mejak, pred susret delegacija u Briselu.

Kompromis medjunarodnog posrednika Artura Votsa koji nastoji da dodje do parcijalnih resenja za podelu imovine bivse SFRJ u ovom trenutku mozemo da podrzimo, iako nam bas i ne odgovara, rekao je dr Mejak, ali ako bude moguc u drugoj polovini februara cemo obavestiti Vladu i predlozili da podrzi Votsova resenja. Votsov predlog po pisanju “Dela" predvidja da BiH, Makedonija, Hrvatska i Slovenija dobiju po jednu ambasadu u Evropi i jednu van Evrope, da dobiju pristup arhivima bivse drzave i da se podele zlatne rezerve u BIS banki iz Bazela, pri cemu slovenacka strana racuna na oko 100 miliona dolara.

S. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /