sreda, 4. februar 1998.

DANAS PROTESTNI SKUP “ZENA U CRNOM" NA TRGU REPUBLIKE

“Sprecimo rat na Kosovu"

“Zene u crnom su u vise navrata upozorile na neodrzivost politike srpskog rezima prema albanskom stanovnistvu na Kosovu.

Osudile smo masovno i brutalno krsenje individualnih i kolektivnih prava gradjanki i gradjana albanske nacionalnosti. Upozorile smo da ljudska prava nisu unutrasnja stvar srpske drzave, vec da se ona ticu celokupne medjunarodne zajednice.

Izrazile smo podrsku odlucnom opredeljenju albanskog stanovnistva na Kosovu da se za svoja ljudska i gradjanska prava bori iskljucivo nenasilnim putem", saopstile su juce “Zene u crnom", uz napomenu da svoju osudu svake forme nasilja i svih oblika krsenja individualnih i kolektivnih ljudskih prava ponavljaju i sada, “u trenutku kad narasla represija pocinje da medju delom kosovskih Albanaca izaziva kolebanja u pogledu smisla daljeg pridrzavanja principa nenasilja".

“Smatramo da oruzano nasilje niposto nije adekvatan odgovor na drzavni teror jer sluzi iskljucivo opravdanju represije. Oruzano nasilje dovodi do prikrivanja pravih uzroka problema i relativizuje krivicu za nastalo stanje.

Stoga izrazavamo nadu da ce zrtve represije srpskog rezima na Kosovu smoci snage da kao i do sada istraju u svojoj strategiji nenasilja. Ocekujemo da ce demokratska opozicija i akteri civilnog drustva u Srbiji dokazati svoju demokraticnost time sto ce osuditi krsenja ljudskih i gradjanskih prava na Kosovu.

Apelujemo na medjunarodnu javnost da spreci izbijanje novog rata na Balkanu. Nuzno je da medjunarodna zajednica konacno pocne da najozbiljnije uzima u obzir one koji govore jezikom nenasilja umesto da reaguje samo na jezik sile i oruzja.

Za to svako od nas nosi svoj deo odgovornosti, istice se u saopstenju.

“Zene u crnom" najavljuju da ce danas, na Trgu Republike, u 15.30 casova, “kao do sada, javno osuditi politiku represije na Kosovu" i izraziti solidarnost “sa svim nenasilnim akcijama albanskih gradjanki i gradjana na Kosovu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /