sreda, 4. februar 1998.

PREDSEDNIK BH FEDERACIJE EJUP GANIC O SARAJEVSKIM UMETNICIMA U BEOGRADU, SVOJOJ ODBRANI PRETHODNE JUGOSLAVIJE I ODNOSU PREMA BEOGRADU

Sarajevo je Evropi ono sto je Jerusalim svetu

Svi su osetili hladnocu sveta i sta znaci provesti godinu-dve u nekoj zapadnoevropskoj zemlji. Svi koji su napustili Sarajevo, odali su se alkoholu. Bregovic i Colic su bez Sarajeva, u sustini kao repa bez korena. Kad god se svadjaju Hrvatska i Srbija, nas strefe belaji

Dragan Bisenic

"Ja sam obican covek.
Politika nije obavezna":
Ejup Ganic

“Bosna jaca iznutra" - kaze u razgovoru za “Nasu Borbu" predsednik BH federacije Ejup Ganic. U te znake, on posebno ubraja izbore u Republici Srpskoj i izbor Milorada Dodika za premijera Vlade RS. Po Ganicevom vidjenju stvari, narod zeli da zivi bolje, da mu se objasni ono sto se dogadjalo prethodnih godina.

Razgovor sa Ejupom Ganicem vodili smo u Becu, tokom konferencije “Bosna nakon SFOR-a" koji je organizovao Centar za demokratiju. Ovaj centar osnovan je na inicijativu bivseg americkog ambasadora u Becu Sveni Hant, a sada je Ejup Ganic na njegovom celu.

Iako mnogi ucesnici skupa nisu bili veliki optimisti po pitanju mogucnosti brzog razvoja Bosne i Hercegovine, njenog oporavka od rata, nas sagovornik uocava da jaca povezivanje, a ne deljenje Bosne.

- Ljudi do kraja nisu ni saznali da oni vise nisu u Bosni, a Bosna je jedinstvena drzava. Meni je drago sto se tamo dogadjaju promene, jer to je nas narod. Svi stanovnici BiH nasi su stanovnici. Tom narodu mora biti bolje. Nisu svi odgovorni, jer mnogi samo prate staze koje im se forsiraju. Sve u svemu, Bosna kao jedan eksperiment, uspela je i prezivela. Ona je i dalje tezak bolesnik, ali one glavne hirurske operacije su zavrsene i pacijent ce preziveti. Rehabilitacija je samo pitanje vremena, kaze Ganic.

- Bosna je, u sustini, postala simbol novog svetskog poretka koji se radja. Prvo je postojalo ignorisanje medjunarodne zajednice jer nemamo ni naftu, ni neku stratesku lokaciju. Tek kada se desilo nesto strasno, medjunarodna zajednica se ozbiljnije umesala. Bosanska generacija, mladja generacija, nije vise naivna. Sve etnicke grupe pokusavaju sebi da objasne da se mora saradjivati, ziveti.

Sve etnicke grupe su osetile hladnocu sveta, osetile su sta znaci provesti godinu-dve dana u nekoj zapadnoevropskoj zemlji. Tamo imate da jedete, mozda i da spavate, ali ste niko i nista. Svi koji su napustili Sarajevo, odali su se alkoholu. Pogledajte samo te bivse umetnike koji su negde po Beogradu i drugde. Ipak je njima Sarajevo referentna nula, uveren je nas sagovornik.

Zasto bivse? Ako se moze pogoditi na koga mislite, oni i dalje u svojoj umetnosti reflektuju sredinu iz koje su potekli?

- Oni su, po mnogo cemu, neka vrsta viska u Beogradu. Oni su tamo doneli vise belaja nego komoditeta. Beograd ima svoju inteligenciju, svoje umetnike.

Hocete da kazete da cete da ih primite u Sarajevo?

- Svi koji su tamo ziveli, treba da nam se vrate. Apsolutno.

Kusturica?

- Niko njemu ne brani da dodje, ali on, pre nego sto dodje, treba nesto da kaze. On je i uspesan u nekim podrucjima, ali i neuspesan u drugim. Neki ga smatraju pomalo naivnim, ali ga ja licno ne poznajem. Ne bih hteo da se bavim time, ali svi koji su ziveli u Sarajevu, treba da se vrate, svi koji bukvalno nisu odgovorni za ono sto se desavalo, treba da se vrate.

Slusate li Bregovica i Colica?

- Cuo sam ih. Oni su, cujte, svoj identitet stvorili u Sarajevu. Bregovic i Colic su bez Sarajeva, u sustini, kao repa bez korena. Oni su po Beogradu najamni radnici. Taj sou traje jos malo, ali on ce na kraju da se zavrsi. U Sarajevu je stalni izvor, mi smo nepresusna reka. Mi smo izuzetno znacajan grad. Mi smo u Evropi mozda ono sto je Jerusalim u svetu. Mi smo ipak branili nekakve simbole, onoga sto je bilo najbolje u onoj bivsoj drzavi gde smo bili.

Ne bi bilo tesko ni organizovati njihove koncerte, ali problem je ko bi to dosao da slusa. Tesko idemo na isforsirane predstave. Ja malo prezirem ljude koji govore: “Oni koji su napadali Sarajevo i oni koji su ga kao branili". Mi smo branili Sarajevo, a ne “kao branili". To je bio uzasno opkoljen grad i zahvaljujuci nekoj pameti, mi smo ga spasili. Ali, vazno je da znamo istinu. Nema losih naroda. Ima losih lidera. Svoje najbolje godine proveo sam u Beogradu, tamo pravio karijeru i kad god imam priliku da tamo dodjem, ja se prosetam. Imam svojih prijatelja i puno toga dobrog je ostalo tamo.

Dodik je "mislio svojom glavom"

Jedan od Vasih prijatelja upravo je postao predsednik Vlade RS?

- On je bosanski covek. On ima neke svoje ideje i ranije je mislio svojom glavom i imao svoje razvojne koncepte. To je dobro za gradjane Republike Srpske, a kasnije ce to biti dobro i za celu Bosnu. Bosna je, vidite, tako napravljena da bez te mesavine, ona nema ni nekih rezultata. Imate mesta gde je samo jedna etnicka grupa i onda sve ide lose. Bilo je greh napasti Bosnu. Mi smo se nasli pritegnuti sa svih strana, ali nista nismo skrivili.

Kako sada gledate na mogucnost saradnje?

- Pojavio se Seselj koji hoce na izbore, svaki susret sa Sarajevom ocenjen je kao prodavanje srpstva. Bilo bi dobro da se ponovo sastanemo, da trgujemo, da uspostavimo diplomatske odnose, da Milutinovic povlaci neke odlucnije poteze.

Kakvo je stanje unutar BH federacije?

- Herceg Bosna je razbijena. Unutar nje traje obracun “na sitno", medju interesnim grupama. Postoji samo jedna vlada u federaciji, jedna carina. Mi ne kontrolisemo efektivno granice, pa se svasta dogadja, ali to je u sustini razmontirano i sada ce biti taj proces zavrsen.

Kako se ponasa zvanicni Zagreb?

- Mi nikada nismo mogli da biramo susede. Radimo s tom drzavom sta mozemo. Oni bi mogli daleko vise da hoce i mi ocekujemo vise, ali Zagrebu je sve krenulo od ruke. Sad su povratili suverenitet na celoj teritoriji. Vrhuska iz Knina bila je nerazumna, pa nije prihvatila plan “3M" i sada su u Bosni izbeglice iz Knina. Kad god se svadjaju Srbija i Hrvatska, nas strefe belaji.

Moze li se ocekivati neki Vas jos istaknutiji angazman u politici?

- Ja sam obican covek. Sada sam predsednik Federacije. U Bosni je svaki dan novi dan. Ako uspemo malo da pokrenemo, a ja insistiram na saradnji sa susedima, videcemo. Nista se ne moze predvideti do kraja. Tu sam dok osecam da mogu nesto da napravim. Znam ja da radim i druge stvari. Politika nije obavezna.

Branio sam Jugoslaviju koliko se moglo

Mnogi nisu mogli da nadju objasnjenje za to kako bi bilo moguce braniti jedinstvenu Bosnu, a rasturiti Jugoslaviju?

- Ja sam branio Jugoslaviju do zadnjeg. To je bila moja drzava od Triglava do Djevdjelije. Kad smo izgubili tu drzavu, onda se nadjete u situaciju kao kada potone veliki brod. Onda se vi hvatate za neki manji brod pokusavajuci da se spasete. Taj manji brod bio je stariji od onog veceg broda. Bosna je nesto, mada ne, kako se govori, slika Jugoslavije u malom. Ja sam tu drzavu branio koliko je moglo da se brani. I zao mi je, jer sam osiromasen njenim nestankom. Imao sam vecu drzavu. Da otvoreno kazem, dobro sam plivao u toj drzavi. Imao sam puno prijatelja, profesora, kolega. Nasa politicka vrhuska nije imala smisla da sacuva tu drzavu. Tito je predugo ostao na vlasti, tako da nije bilo probe kako ce stvari ici bez njega, vojska je odigrala pogresnu ulogu, pogresno je protumacila ko ce je hraniti. Mi smo imali sansu da idemo sa vrhuskom, iz Srbije. Onda bi bili mobilisani i pravili bi zapadnu granicu “Velike Srbije". Tukli bi se s Hrvatima.

Nismo to hteli, nego da ostane neka Jugoslavija labavijeg saveza. Na kraju smo napadnuti i s jedne i s druge strane i sve se razlupalo sto se moglo polupati. Verujem, medjutim, da cemo praviti mostove i prema Beogradu i prema Zagrebu. Prosle godine sam dosao u Beograd, mada je dobra polovina govorila kako je to sraman put. Rekao sam drustvu u Beogradu da pocnemo da saradjujemo, da otvorimo komunikacije, jer ce nakon nas doci pametnije generacije koje ce znati da sagrade i, sto je jos vaznije, da ocuvaju sagradjene mostove.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /